Program povodom obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca
OBJAVA: 15/12/2021

Program povodom obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca

S radošću vas pozivamo na program obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca. U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u srijedu 15. 12. 2021. u 18 sati bit će otvorena izložba „Braća Seljan – kroz prašume i pustinju“, dok će na Dan Muzeja grada Karlovca u subotu 18. 12. 2021. u Gradskom muzeju Karlovac s početkom u 10 sati biti održano predstavljanje vizualnog identiteta Muzeja grada Karlovca, nove mrežne stranice i 18. izdanja muzejskog časopisa „Glas“.

Izložba „Braća Seljan - kroz prašume i pustinju“ gostujuća je izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu. Hrvatski putnici i istraživači, Karlovčani Mirko i Stevo Seljan, poznati su po istraživanjima koje su poduzeli na samom kraju 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva putovanja braće Seljan: Mirkovo putovanje pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, putovanje u Etiopiju i istraživanja u Južnoj Americi. Izložbom su predstavljeni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte koje su braća Seljan darovala s ciljem da hrvatskoj javnosti predstave svoja istraživanja i približe kulture koje su proučavali. Interaktivni dijelovi izložbe posjetiteljima će otkriti s kakvim su se fizičkim naporima Seljani susretali tijekom svojih istraživanja. Autorica izložbe je Marija Živković, kustosica gostovanja Nikolina Belančić Arki, a autorice likovnog postava Iva Hrvatin, Katarina Perić i Marita Bonačić. Izložba ostaje otvorena do 13. 2. 2022. godine.

S promjenom krovnog naziva pod kojim djeluju Gradski muzej Karlovac, Galerija „Vjekoslav Karas“, Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj i Stari grad Dubovac nastala je potreba za formiranjem novog vizualnog jezika koji će oblikovati vizualni identitet lokacija Muzeja grada Karlovca. Dizajn vizualnog identiteta utemeljen je na dvoslojnosti, na razini cjelokupnog identiteta govorimo o Muzejima grada Karlovca, dok na individualnoj razini o vizualnom identitetu pojedine lokacije. U tom je kontekstu bilo relevantno uvažiti jedinstvenost svake lokacije i različitost njihova djelovanja. Kontinuirana primjena novog vizualnog identiteta doprinijet će većoj vidljivosti pojedinačnog djelovanja lokacija Muzeja i razumijevanju njihova ujedinjenog djelovanja pod krovnim nazivom.

Na dan obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca u funkciju će biti puštena nova mrežna stranica Muzeja. Novodizajnirana mrežna stranica korisnicima će omogućiti jednostavniju navigaciju, kvalitetniju preglednost programskih aktivnosti svih lokacija i lakši pronalazak informacija ovisno o interesima korisnika.

Vizualni identitet i novu mrežnu stranicu predstavit će dizajneri Andro Giunio i Sven Sorić s voditeljicom marketinga i odnosa s javnošću Muzeja grada Karlovca Josipom Vukelić.

Ovogodišnje izdanje muzejskog časopisa „Glas“ posvećeno je digitalnoj dimenziji muzeološkog djelovanja s temom „Društvene mreže i muzeji“ i aktivnostima koje su u proteklih godinu dana realizirane na lokacijama Muzeja grada Karlovca. Muzejski časopis će predstaviti urednici kustosica Iva Alibašić i dokumentarist Sandro Vidoš.