Rezultati arheoloških istraživanja u crkvi Presvetog Trojstva  u Karlovcu
OBJAVA: 17/05/2024

Rezultati arheoloških istraživanja u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu

Naslov: Rezultati arheoloških istraživanja u crkvi Presvetog Trojstva  u Karlovcu

Predavači: Jana Frdelja i Maris Mesarić

Vrijeme: 17. 5. 2024. u 15.00 sati

Mjesto: Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, Lj. Šestića 1, Karlovac

Organizator: Muzeji grada Karlovca – Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac

Arheološko istraživanja u unutrašnjosti crkve i unutar prizemlja zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu provedeno je 2023. godine. Radovi su izvedeni u sklopu obnove i statičke sanacije crkve i samostana stradalih u potresu, a provele su ih tvrtke Geoarheo i Arheo Plan. Istraživanje provedeno u unutrašnjosti crkve rezultiralo otkrićem tri horizonta grobova, dviju velikih zidanih kripti te brojnim nalazima, prvenstveno nabožnim predmetima koji su bili uz pokojnike, kao i dijelova odjeće i obuće.

Istraživanjima u prizemlju zvonika pronađen je raniji, izvorni pod od opeke te kasniji pod od drvenih daski. Prikupljeni su pokretni arheološki nalazi svakodnevne uporabe (ulomci keramičkih i staklenih posuda, keramičkih pećnjaka i razni metalni predmeti) tipični za razdoblje novog vijeka, odnosno od druge polovice 16. do 18. stoljeća.  

U predavanju će biti spomenuti i istražni radovi na lokalitetu stari grad Ribnik provedeni su početkom 2023. i početkom 2024. godine u okviru izrade konzervatorske studije i buduće obnove ove nizinske utvrde, odnosno „Wasserburga“ s ciljem utvrđivanja hodnih niveleta u dvorištu, eventualnog postojanja ranijih kulturnih slojeva te načina  temeljenja. Od malobrojnih arheoloških nalaza ističe se keramička čaša na nozi tipična za razdoblje 15. – 17. stoljeća.

U razgovoru s arheologinjama Janom Frdelja i Maris Mesarić doznajte koje suvremene tehnologije i metode istraživanja se koriste na terenu i kasnijoj obradi nalaza.

***

Predavanje je dio Ciklusa edukativnih događanja u sklopu programa Muzeja grada Karlovca „Kad narastem želim biti znanstvenica – hommage Anđeli Horvat, Đurđici Cvitanović i Ivani Vrbanić Fadejev“ koje se održava povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2024. i 29. Edukativne muzejske akcije EMA „ Muzeji i STEAM?!“.

Fotogalerija

Izvor: Fotoarhiva Geoarheo d.o.o.
Izvor: Fotoarhiva Geoarheo d.o.o.