Proljeće u Karlovcu i Muzeji grada Karlovca
OBJAVA: 29/03/2022

Proljeće u Karlovcu i Muzeji grada Karlovca

Ovog smo  tjedna u Aquatika - Slatkovodni akvarij Karlovac zajedno s Visit Karlovac predstavili muzejske i galerijske aktivnosti koje će se održati u sklopu bogatog programa Proljeća u Karlovcu. U programu karlovačkog proljeća sudjeluju brojne organizacije, a sve o njihovim aktivnostima možete pronaći na webu Visit Karlovac: https://visitkarlovac.hr/proljece-u-karlovcu/
 
Raspored naših aktivnosti u sklopu  programa Proljeće u Karlovcu:
 

Izložba Zoran Durbić: Čovjek i ono nepoznato / Galerija Vjekoslav Karas

*izložba ostaje otvorena do 27. 4. 2022.

Izložba akademskog slikara, konzervatora-restauratora i virtuoza u istraživanju likovnih tehnika i materijala Zorana Durbića. Izložba pod nazivom „Čovjek i ono nepoznato“ publici će otkriti Durbićevo stvaralaštvo od 1987. godine do danas kroz više od sto umjetničkih djela ovog svestranog autora.

 

Izložba kamenih spomenika iz Arheoloških zbirki – lapidarij / Gradski muzej Karlovac

*otvorenje izložbe: 30. 3.  2022. u 12 sati

Izložbom kamene plastike iz fundusa Arheološkog odjela Gradskog muzeja Karlovac prikazan je segment kamene baštine šireg karlovačkog područja iz domene sakralne srednjovjekovne i sepulkralne rimske kulture. Ulaz slobodan.

 

Medonosni vrt / Gradski muzej Karlovac (dvorište)

*travanj i svibanj

Medonosni vrt i pčele obuhvaća upoznavanje etnografskih zbirki, održavanja vrtlarskih radionica i radionica posvećenih pčelama, proizvodnji meda i pčelinjim proizvodima. Aktivnosti se provode u suradnji s Botaničkim vrtom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i lokalnim pčelarima i medičarima. Ulaz na programe je slobodan.

Muzejski vrt i pčele

4. 4. 2022. u 10.00 sati

- Prezentacija "Čudesni svijet pčela"

- Radionica izrade hotela za divlje pčele i kukce

25. 4. 2022.  u 10.00 sati

- Predavanje "Priče o divljim oprašivačima", dr. sc. Ana Ješovnik, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

 

Izložba Priče, pjesme, tajne / Stari grad Dubovac

*otvorenje izložbe: 8. 4. 2022. u 19 sati, izložba ostaje otvorena do 31. 8. 2022.

Kroz fotografije Dinka Neskusila i predmete iz etnografskih zbirki MGK izložbom je ispričana stara priča o mitskom paru čiji je odnos utkan u našu stvarnost kroz izmjenu godišnjih doba, vrijeme plodnosti i mirovanja vegetacije, o paru bez kojeg ne bi bilo života na Zemlji kakav danas poznajemo. Ulaz slobodan.

 

Otvorenje 9. Hrvatskog trijenala akvarela / Galerija Vjekoslav Karas

*otvorenje izložbe: 18. 5. 2022. u 19 sati, izložba ostaje otvorena do 24. 6. 2022.

Hrvatski trijenale akvarela jedina je nacionalna izložba posvećena predstavljanju akvarela u suvremenom hrvatskom slikarstvu. Nakon Galerije Vjekoslav Karas izložba će gostovati u Hrvatskom domu likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Galeriji umjetnina Slavonskog broda. Ulaz slobodan.

 

Dan povijesti – Kliofest / Gradski muzej Karlovac

20. 5. 2022. od 10 sati

Dan povijesti u sklopu Festivala povijesti - Kliofest godišnja je nacionalna manifestacija posvećena popularizaciji povijesti i srodnih struka koja se održava u svibnju. Uz Dan povijesti organizirat će se ciklus predavanja o karlovačkim temama. Ulaz slobodan.