Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama
OBJAVA: 21/04/2022

Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama

U Gradskom muzeju Karlovac započeli smo s održavanjem pedagoškog programa posvećenog pčelama. Jeste li znali da u Hrvatskoj živi više od 700 različitih vrsta divljih pčela?
Većina ih ne živi u zajednicama i ne stvaraju med, ali su izvrsni oprašivači i izuzetno su važne za očuvanje bioraznolikosti i stabilnost ekosustava. Staništa divljih pčela su ugrožena zbog niza promjena u okolišu, a nestaje i tradicionalni način gradnje kuća od drva i trske ožbukane vapnom u čijim šupljinama i pukotinama su nekada i one pronalazile svoj dom. Izgradnja i postavljanje "hotela" sa cjevčicama koji im osiguravaju staništa za gniježđenje, jedan je od načina kako im možemo pomoći.
 
Održali smo stoga dvije DIY radionice izrade hotela za solitarne pčele u suradnji s Udrugom studenta biologije BIUS u kojima su sudjelovali učenici viših razreda OŠ Dubovac i OŠ Grabrik.
U uvodnom predavanju "Čudesni svijet pčela", Davor Merkaš iz Udruge BIUS upoznao nas je s opnokrilcima i zanimljivostima iz života pčela. Učenici su na radionici uz vodstvo muzejske pedagoginje Lane Bede saznali koje materijale upotrijebiti, a koje ne, kada i gdje postaviti hotel i koju boju pčele vole. Učenici su u drvene okvire postavljali komade drva s izbušenim rupama, pripremljenim u muzeju, kao i  cjevčice od bambusa i trstike prikupljene u okolici Karlovca. Bilo je tu ozbiljnog piljenja i dobre zabave! Gotove hotele učenici su ponijeli u svoje školske vrtove, a jedan smo postavili u vrtu Muzeja.
 
Svi oni koji žele napraviti svoj hotel za pčele, a nisu mogli doći na radionicu, informativni letak kojeg su pripremili BIUS i Cro Buzz Klima, 2022. mogu pronaći ovdje.
 
Pratite nas jer vas uskoro očekuje još raznovrsnih edukativnih događanja u okviru programskog pravca "Muzejski medonosni vrt". Voditeljica programa je viši kustos pedagog Lana Bede, prof.

Fotogalerija

Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 1
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 2
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 3
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 4
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 5
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 6
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 7
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 8
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 9
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 10
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 11
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 12
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 13
Medonosni muzejski vrt: Pedagoški program o pčelama 14