Izložba o Hinku Krapeku u Ljubljani
OBJAVA: 05/07/2023

Izložba o Hinku Krapeku u Ljubljani

U srijedu, 5. 7. 2023. smo u Ljubljani otvorili izložbu "Hinko Krapek - čovjek svoga doba". Izložba se može razgledati u Knjižnici Šiška Gradske knjižnice Ljubljana u redovnom radnom vremenu.
 
Fotograf Hinko Krapek svoj je fotografski put započeo u Beču, kasnije 1869. otvara vlastiti fotografski atelje u Mariboru. Svoj fotografski rad proširuje i na Hrvatsku gdje je neko vrijeme boravio u Zagrebu, a kasnije uglavnom u Karlovcu do kraja 1896. godine. Najviše se bavio portretnom fotografijom, a poznat je i po opsežnom opusu fotografija kulturno-povijesnih spomenika, krajolika i urbanih veduta, koji imaju veliku povijesnu vrijednost u smislu dokumentiranja kulturno-povijesne baštine. Bio je i prvi promicatelj turizma na području Plitvičkih jezera. Proslavio se i velikim opusom razglednica iz Slovenije, ali i Hrvatske, gdje se smatra jednim od pionira izdavanja razglednica.
 
 Autorica izložbe je muzejska savjetnica Sanda Kočevar. Izložba je nastala u suradnji Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" iz Karlovca i Muzeja grada Karlovca.
Pokrovitelj izložbe je Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, uz financijsku potporu Grada Karlovca i Karlovačke županije.