Europski dani arheologije 2022. u Muzejima grada Karlovca
OBJAVA: 17/06/2022

Europski dani arheologije 2022. u Muzejima grada Karlovca

Od 17. do 19. lipnja 2022. godine održat će se 3. po redu Europski dani arheologije u Hrvatskoj. Šesnaest institucija udružilo se i ponudilo niz besplatnih sadržaja kako bi zainteresiranoj publici u ova tri dana približilo arheologiju, a između njih i Gradski muzej Karlovac.

Sve znatiželjnike, zaljubljenike u povijest i arheologiju pozivamo na zajedničko obilježavanje Europskih dana arheologije. U Gradskom muzeju Karlovac će u petak 17. lipnja u 10 i 11 sati autorica izložbe i kustosica Arheološkog odjela Matea Galetić održati besplatno stručno vodstvo za javnost kroz izložbu kamenih spomenika – lapidarij, a od petka, 17. lipnja do nedjelje 19. lipnja ulaz u Gradski muzej Karlovac bit će slobodan. Posjetitelji će se moći upoznati s kamenim spomenicima iz Arheoloških zbirki koji se nalaze u dvorišnim arkadama muzeja i razgledati rimske nadgrobne spomenike, srednjovjekovnu škropionicu i ulomak s reljefnim prikazom pletera. Spomenici zajedno predstavljaju lokalno rimsko kamenoklesarstvo i tragove srednjeg vijeka na našem području. Na prvom katu muzeja posjetitelji će se, između ostalih arheoloških nalaza, moći upoznati i sa svetištem prapovijesnog željeznog doba, Turskom Kosom nedaleko od Topuskog. Otud dolazi najbogatija (više od 500 komada) zbirka glinenih figurica, većinom konja s jahačima, u Hrvatskoj.

Arheološki odjel Muzeja grada Karlovca prikuplja, čuva i izlaže artefakte koji svjedoče o ljudskoj prisutnosti od prapovijesti do novog vijeka. Predmeti su prikupljeni na širem karlovačkom području i razvrstani u šest muzejskih zbirki prema periodu nastanka, uporabi i lokalitetu. Uporabni, ukrasni, kultni keramički, koštani, stakleni i metalni predmeti te kamena plastika razvrstani su prema vremenu nastanka i uporabe u Zbirku prapovijesne građe, Zbirku antičke građe, Zbirku srednjovjekovne građe, Zbirku novovjekovne građe i Numizmatičku zbirku. Istraživanja Arheološkog odjela bila su orijentirana na područje Topuskog, Tursku kosu i okolne lokalitete, a posljednjih nekoliko godina na uže područje Karlovca istražujući Stari grad Dubovac, karlovačku Zvijezdu, Turanj, Kamensko i dr.

Provjerite raspored, organizirajte posjet ili izlet na vrijeme i za vikend nam se pridružite u Gradskom muzeju Karlovac. Radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac je petkom od 8 do 16 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Francusko Ministarstvo kulture i Francuski nacionalni institut za preventivna istraživanja, dok je glavni organizator za Hrvatsku Arheološki muzej u Zagrebu.

Sudjelovanje u svim događanjima je besplatno. Ovdje pogledajte video o 3. Europskim danima arheologije.

 

RASPORED

GRADSKI MUZEJ KARLOVAC

PETAK 17. 6.

8 – 16 sati stalni postav i izložba kamenih spomenika – lapidarij

10 – 11 sati stručno vodstvo po lapidariju

11 – 12 sati stručno vodstvo po lapidariju

SUBOTA 18. 6.

10 – 16 sati stalni postav i izložba kamenih spomenika – lapidarij

NEDJELJA 19. 6.

10 – 12 sati stalni postav i izložba kamenih spomenika – lapidarij