Održani Dani Muzeja grada Karlovca
OBJAVA: 18/12/2022

Održani Dani Muzeja grada Karlovca

Dani Muzeja grada Karlovca su od 14. do 18. prosinca 2022. godine proslavljeni raznovrsnim programima na tri lokacije Muzeja – u Galeriji „Vjekoslav Karas“, Muzeju Domovinskog rata na Turnju i na Starom gradu Dubovcu. U Galeriji „Vjekoslav Karas“ je otvorena izložba odabranih slika, akvarela i crteža „Kolekcije obitelji Sumina“, a ostaje otvorena do 28. veljače 2023. godine, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj održana je radionica za djecu „Razglednica grada“. Na sam dan obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca, 18. prosinca, su na svim lokacijama uz stručna vodstva održani Dani otvorenih vrata, dok je u Galeriji „Vjekoslav Karas“ održan prigodan slavljenički program.

U Galeriji je održano stručno vodstvo novotvorenom izložbom i radionica „Božićni ukrasi na Šutejev način“, a održano je i predstavljanje ovogodišnjeg muzejskog časopisa Glas, koji se ove godine bavio temom kulturnog turizma. Još od vremena antike možemo pratiti razvojni put kulturnog turizma. Putovanja koja su motivirana manifestacijama, znamenitim građevinama i umjetničkim djelima prenose se do današnjih dana, gdje su ponovno prepoznata kao jedna od podvrsta turizma od posebnog interesa. Temi su svojim tekstovima doprinijele jedne od najvažnijih kreatorica interpretacije kulturne baštine i kulturnog turizma u Hrvatskoj – Daniela Angelina Jelinčić, znanstvenica Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Dragana Lucija Aydemir i Melita Trbušić iz Muza d.o.o. i direktorica Turističke zajednice Grada Karlovca Marina Burić.

Urednici ovogodišnjeg časopisa Glas su Josipa Vukelić i Marinko Pleskina, a oblikovanje potpisuju dizajneri Sven Sorić i Bojan Crnić. Koncept naslovnice „Pejzaž jednog glasa“, autorice Josipe Vukelić, zamišljen je kao svojevrsni hommage djelatnicima Muzeja grada Karlovca. Naslovnicom su ove godine ovjekovječeni glasovi muzealaca u jednom trenutku. Ti glasovi, inače razdvojeni u vremenu i prostoru, u ovoj naslovnici, kroz audio kompoziciju sačinjenu od glasova sviju i transformiranu u materijalnu manifestaciju ujedinjeni su u sinkronični zajednički glas. Montažom glasova osoba u jednu zvučnu kompoziciju, putem softvera za digitalno audio editiranje, dobivena je zvučna kompozicija, koja je potom prenesena u vizualni pejzaž otisnut na naslovnici. Digitalno izdanje časopisa preuzmite ovdje, a tiskano u suvenirnicama Galerije "Vjekoslav Karas", Starog grada Dubovca i u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj.

Program Dana Muzeja grada Karlovca se održao u sklopu Adventa u Karlovcu. Do 24. prosinca posjetite Stari grad Dubovac i napravite blagdansku fotografiju na adventskoj foto-točci, a i iskoristite poseban blagdanski popust od 20% u suvenirnicama Starog grada Dubovca i Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Fotogalerija

Održani Dani Muzeja grada Karlovca 1
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 2
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 3
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 4
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 5
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 6
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 7
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 8
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 9
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 10
Održani Dani Muzeja grada Karlovca 11