Obilježavanje Dana Muzeja grada Karlovca
OBJAVA: 12/12/2022

Obilježavanje Dana Muzeja grada Karlovca

Čast nam je pozvati Vas na program povodom obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca. Dani muzeja će se održati od srijede, 14. do nedjelje, 18. prosinca 2022. godine u Galeriji „Vjekoslav Karas“, na Starom gradu Dubovcu i u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Program obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca počet će 14. prosinca u 19 sati otvorenjem izložbe odabranih slika, akvarela i crteža „Kolekcije obitelji Sumina“ i nastupom virtuoza Viktora Vidovića u Galeriji „Vjekoslav Karas“.

Izložbom „Kolekcija obitelji Sumina” Muzeji grada Karlovca žele upoznati javnost s umjetničkim blagom koje ona sadržava, odati počast kolekcionarskom radu, umješnosti i prosudbi karlovačkog kolekcionara umjetnina i istaknutog poduzetnika Nikole Sumine te naglasiti važnost privatne inicijative u zaštiti i očuvanju nacionalne i lokalne umjetničke baštine. Kolekcija obitelji Sumina sadržava 196 djela 66 autora, a za izlaganje je izabrano sedamdesetak djela 33 autora, dok su preostala djela predstavljena videolegendom i reproducirana u publikaciji izložbe.

Istaknuto djelo izložbe bit će Portret Stjepka Ljuboje Lopašića slikara ilirca Vjekoslava Karasa. Radi se o reprezentativnom portretu naslikanom u Karlovcu nakon Karasova povratka sa školovanja u Rimu, o remek-djelu hrvatskog slikarstva 19. stoljeća. U kronološkom slijedu izloženi su za lokalnu kulturnu povijest prikaz Groblje na Dubovcu svestranog Jakova Šašela, niz poznatih akvarela, gvaševa i ulja Ozljanke Slave Raškaj i slikarski vrijedna ulja njezinih znamenitih suvremenika Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije i Ljube Babića. Slijede djela umjetnika koji su životom i opusom bili vezani za grad Karlovac i njegovu užu okolicu kao i vrlo vrijedna djela Josipa Vanište, Miroslava Šuteja, Ede Murtića i Vasilija Jordana. Kustosica izložbe je muzejska savjetnica Muzeja grada Karlovca Antonija Škrtić, a izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2023.

Nakon galerijskog otvorenja, 15. prosinca će se u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj u 8 sati održati radionica za više razrede OŠ Turanj, i svu zainteresiranu djecu, pod nazivom „Razglednica grada“. Najava za radionicu nije potrebna.

Proslava obilježavanja Dana Muzeja grada Karlovca kulminirat će 18. prosinca na lokacijama Galerije „Vjekoslav Karas“, Starom gradu Dubovcu i u Muzeju Domovinskog rata na Turnju. U Galeriji „Vjekoslav Karas“ će ulaz na novootvorenu izložbu „Kolekcija obitelji Sumina“ biti slobodan od 10 do 18 sati, a posjetitelje u 10 sati očekuje stručno vodstvo izložbom „Kolekcija obitelji Sumina“. U 10.30 sati bit će predstavljen novi muzejski časopis „Glas“ u kojem se ove godine bavimo temom kulturnog turizma, a u 11 sati bit će održana radionica izrade božićnih ukrasa na način slikara Miroslava Šuteja.

Na Starom gradu Dubovcu će se u 11 i 13 sati održati besplatna stručna vodstva izložbom „Povijest čokolade“, ulaz na izložbe Starog grada bit će besplatan cijeli dan, od 10 do 18 sati., a posjetitelje očekuje poseban blagdanski ambijent i adventska foto-točka. U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj će se održati stručna vodstva stalnom izložbom u 11 i 13 sati, a ulaz u muzej će također biti besplatan od 10 do 18 sati.

U sklopu Adventa u Karlovcu do 24. prosinca muzejske suvenire možete kupiti uz poseban blagdanski popust od 20% u suvenirnicama Starog grada Dubovca i Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Na taj način izravno pomažete lokalne proizvođače.

Dani Muzeja grada Karlovca se održavaju u sklopu Adventa u Karlovcu. Ulaz na sve programe je besplatan.

 

RASPORED

 

12. 12. – 24. 12. @ Stari grad Dubovac - Adventski photo-point

 

14. 12. @ Galerija „Vjekoslav Karas“

19.00 sati - Otvorenje izložbe odabranih slika, akvarela i crteža „Kolekcije obitelji Sumina“ i nastup virtuoza Viktora Vidovića

 

15. 12.  @ Muzej Domovinskog rata

8.00 sati – Radionica za djecu „Razglednica grada“

Sudionici radionice, na akvarel papiru, izrađivat će crtež najznačajnijih dijelova grada. Obale rijeka, Stari Grad, ulice, crkvu, parkove, itd. Koristit će se tehnikama akvarela te tušem i perom. Sudjelovanje je besplatno i najava nije potrebna.

 

18. 12. @ Galerija „Vjekoslav Karas“

10.00 – 18.00 sati – Slobodan ulaz

10.00 sati – Stručno vodstvo izložbom „Kolekcija obitelji Sumina“

10.30 sati – Predstavljanje novog muzejskog časopisa „Glas“ Muzeja grada Karlovca

11.00 sati – Radionica izrade božićnih ukrasa na način Miroslava Šuteja

Nakon razgleda izložbe „Kolekcija obitelji Sumina“ i motivacijskog razgovora o izloženim djelima Miroslava Šuteja sudionici će vođeni likovnom pedagoginjom izrađivati božićne ukrase za galerijsko i obiteljsko božićno drvce. Radionica je namijenjena uzrastu 6+, a sudjelovanje je besplatno. Broj sudionika je ograničen. Prijave sudjelovanja primamo do petka, 17. 12. 2022. na e-mail: antonija.druzak@mgk.hr

 

18. 12. @ Stari grad Dubovac

10.00 – 18.00 sati – Slobodan ulaz

11.00 sati – Stručno vodstvo izložbom „Povijest čokolade“

13.00 sati - Stručno vodstvo izložbom „Povijest čokolade“

 

18. 12. @ Muzej Domovinskog rata

10.00 – 18.00 sati – Slobodan ulaz

11.00 sati – Stručno vodstvo stalnom muzejskom izložbom „Karlovac 1991. – 1995.“

13.00 sati - Stručno vodstvo stalnom muzejskom izložbom „Karlovac 1991. – 1995.“