Prva karlovačka Noć tvrđava
OBJAVA: 20/04/2022

Prva karlovačka Noć tvrđava

U petak, 29. travnja i subotu, 30. travnja na Starom gradu Dubovcu će se održati prvo izdanje kulturno-turističke godišnje manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses. Prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses održava se na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, trima zemljama obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME. Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

U petak, 29. travnja od 18 sati je predviđeno druženje i fotografiranje s kostimiranim vitezovima Butolenove radionice oživljene povijesti i srednjovjekovnim žiteljima Starog grada, dok je za 21 sat predviđen početak svjetlosne predstave „Fortitude“.

U subotu, 30. travnja posjetitelji će od 10 do 18 sati moći sudjelovati u raznovrsnom programu za cijelu obitelj, poput radionica eksperimenata s bojama, praktičnih pokusa, kirigami tehnike i sl. Posebno treba istaknuti pokaznu radionicu umjetnosti sokolarstva koja je uvrštena u nematerijalnu baštinu UNESCO-a. Posjetitelji će naučiti nešto više o pticama, opremi za sokolarstvo, a bit će organizirani i pokazni letovi sa sokolima. Oni najhrabriji će se s pticama moći i fotografirati, a održat će se i vatreni performansi.

Za sve pobornike aktivnog stila života, u sklopu projekta osmišljena je i turistička tematska staza utemeljena na fortifikacijskoj baštini grada Karlovca. Obilazeći najljepše dijelove grada, iskusni karlovački turistički vodiči ispričat će priče iz bogate karlovačke povijesti.

Manifestacija “Noć tvrđava” je nastala u sklopu europskog projekta Fortitude. Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik vodeći je partner, dok su Grad Karlovac, Grad Banja Luka i Općina Bar preostali partneri projekta. Projekt se provodi s ciljem obogaćivanja turističke ponude i poboljšavanja aktivnosti utvrđenih lokaliteta u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sve kroz stvaranje novih sadržaja, pri čemu su tri države usko surađivale. Opći cilj ove manifestacije je ukazati da Stari grad Dubovac može biti iznimna turistička atrakcija koja posjetitelju pruža iskustvo doživljaja materijalne i nematerijalne povijesne baštine. Manifestaciji se odlučilo pridružiti više od 30 gradova iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine kako bi prikazali i osnažili svoju kulturnu baštinu.

Projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Develpoment FORTITUDE HR-BA-ME355) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 30. lipnja 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Općina Herceg Novi, Općina Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1.618.438,72 eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.

Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima. Specifični cilj projekta je obogatiti turističku ponudu i poboljšati turističku atraktivnost utvrđenih lokaliteta u programskom području stvaranjem i promicanjem nove turističke ponude i proizvoda.

Više o projektu i programu Noći tvrđava na nightoffortresses.org

 

Fotogalerija

Prva karlovačka Noć tvrđava 1
Prva karlovačka Noć tvrđava 2
Prva karlovačka Noć tvrđava 3
Prva karlovačka Noć tvrđava 4
Prva karlovačka Noć tvrđava 5