Domovinski odgoj - škola u muzeju
OBJAVA: 15/12/2021

Domovinski odgoj - škola u muzeju

U okviru pedagoške djelatnosti Gradskog muzeja Karlovac nakon otvaranja nove lokacije Muzeja Domovinskog rata osmišljen je nov program u suradnji s Karlovačkom županijom, Gradom Karlovcem te osnovnim i srednjim školama s područja Karlovca i Karlovačke županije. Kako bismo nastavili praksu nastave u muzeju, program posjeta organiziramo svake godine.

Prema nastavnom planu i programu iz predmeta Priroda i društvo učenici četvrtog razreda osnovne škole uče o simbolima Republike Hrvatske, Domovinskom ratu, zemlji u Europskoj uniji, stanovništvu, zemljama u okruženju itd., a osmi razredi osnovne škole iz predmeta Povijest na samom kraju nastavne godine uče o Domovinskom ratu na nacionalnoj razini. Jednako tako, Domovinski rat nastavna je cjelina u drugom razredu srednjih strukovnih škola te u četvrtim razredima gimnazija.

Kako bismo u nastavnom procesu iskoristili muzejske institucije koje su tematski usko vezane za određena povijesna razdoblja te sam proces učenja učinili zanimljivijim, djeca u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj provode dva školska sata.  Obilazak se sastoji od uvodnog predavanja „Karlovac u Domovinskom ratu 1991. – 1995.” u kojem će djeca biti upoznata sa zbivanjima na karlovačkom bojištu, ali i s procesom stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske. Od početka nacionalnih previranja preko uspostave višestranačja i donošenja Božićnog Ustava te proglašenja Republike Hrvatske i njezina međunarodnog priznanja, kroz godine rata i, na kraju, do pobjede u VRO Oluja, djeca uče o životima branitelja i civila koji su na različite načine dali svoj doprinos u obrani i stvaranju domovine. Drugi dio posjeta odnosi se na razgledavanje unutarnjeg i vanjskog dijela stalnog postava. Uz stručno vođenje kustosa i kustosa pedagoga djeca u suvremeno uređenom postavu istražuju, razgovaraju i samostalno uče. Slušaju priče o muzejskim predmetima te se senzibiliziraju za posjećivanje muzeja i kulturnih institucija općenito.

Kroz program Muzej svake godine posjeti petstotinjak učenika iz Županije. Posjet im omogućuje da bolje razumiju Domovinski rat kao povijesno razdoblje, ali i u kontekstu današnjeg vremena te njegova značenja za stanovnike Republike Hrvatske danas.

Fotogalerija

Domovinski odgoj - škola u muzeju 1
Domovinski odgoj - škola u muzeju 2
Domovinski odgoj - škola u muzeju 3