Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj povijesni je muzej koji svjedoči o nastanku suvremene Republike Hrvatske i borbi za neovisnost u Domovinskom ratu na karlovačkom području.

Muzej se nalazi na povijesnom lokalitetu Križanić – Turanj koji je od 2013. godine na popisu kulturnih dobara Republike Hrvatske. Od izgradnje drvene stražarske kule turna 1582. godine, koja je s vojnom posadom krajišnika/graničara čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi od osmanlijskih osvajača, Turanj je predstraža, posljednja crta obrane grada Karlovca. U Domovinskom ratu 1991. – 1995. Turanj je bio strateški važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen pokušaj zauzimanja grada i presijecanja Hrvatske. Turanj je danas simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku.

O bogatoj vojnoj povijesti grada Karlovca svjedoče ostaci zgrada austrijske vojne arhitekture sačuvani na prostoru kompleksa. U obnovljenoj zgradi, koju su branitelji nazvali Hotel California, uređen je suvremeni muzejski prostor. Ideju o  osnivanja muzeja na ovome mjestu inicirao je brigadir u miru Dubravko Halovanić koji je i prikupio prve predmete krupne vojne tehnike koji su na ovoj lokaciji postavljeni prije otvaranja muzeja.

Arhitektonskim rješenjem zgrade Californije očuvana je njezina memorijska vrijednost, sačuvani oštećeni zidovi, obučeni u staklenu ovojnicu, zadržali su autentičan izgled te tako preuzeli simboličnu vrijednost svjedočanstva ratnog razaranja, a unutarnji prostor oblikovan je za potrebe suvremenog muzeja.

 Na tri etaže zgrade skladno funkcioniraju svi muzejski sadržaji. U prizemlju zgrade uređene su Spomen-soba poginulim karlovačkim braniteljima Domovinskog rata i muzejska suvenirnica. Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995. postavljena je na prvom katu, na drugom katu smještena je višenamjenska dvorana u kojoj se održavaju i povremene izložbe te knjižnica s čitaonicom.

Muzej je dom jedinstvenom stalnom postavu koji se sastoji od unutarnjeg i vanjskog dijela izložbe „Karlovac 1991. – 1995.” Stalnom izložbom predstavljena je suvremena hrvatska povijest u kojoj se prepliću tema obrane grada Karlovca i života civila tijekom Domovinskog rata.

Predmeti zbirki Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH 1990. prezentirani su u povijesnom okruženju iz kojeg potječu, što podcrtava njihov povijesni i društveni značaj.

Suvremeni, ambijentalni i interaktivni dizajn izložbe s više od 400 originalnih muzejskih predmeta te gotovo četiri sata multimedijskih sadržaja stvorili su prostor dojmljivog ugođaja.

Muzej je usmjeren na potvrđivanje i obogaćivanje kulturnog identiteta zajednice, aktivno sudjelovanje u kulturnom životu grada i podupiranje multidisciplinarne suradnje.

Stalna izložba i programi Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj promiču temeljne vrijednosti Domovinskog rata, ideju domoljublja i humanizma.

U 2021. godini Muzeju je u okviru 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova odlukom stručnog žirija dodijeljena međunarodna kulturno-turistička nagrada „Plautilla”, a u 2020. godini bio je nominiran za Nagradu za europski muzej godine 2021. Europskog muzejskog foruma.

O muzeju