Obilježavanje Dana državnosti u muzeju
OBJAVA: 30/05/2022

Obilježavanje Dana državnosti u muzeju

Povodom obilježavanja Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj, u ponedjeljak, 30. svibnja 2022. od 10 do 18 sati, bit će održan Dan otvorenih vrata uz prigodan program za javnost. Muzej je dom jedinstvenom stalnom postavu koji se sastoji od unutarnjeg i vanjskog dijela izložbe „Karlovac 1991. – 1995.”, a koji će ovom prigodom posjetitelji moći razgledati besplatno. Stalnom izložbom predstavljena je suvremena hrvatska povijest u kojoj se prepliću tema obrane grada Karlovca i života civila tijekom Domovinskog rata. Izložbu prati dvojezičan (hrvatsko - engleski) katalog, dostupni su audio vodiči, a za slijepe i slabovidne osobe tiskan je vodič na Brailleovu pismu.

Uz stalnu izložbu posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografa Dinka Neskusila „Lica Karlovčana“. Kao ratni fotoreporter Karlovačkog tjednika Neskusil je snimio tisuće fotografija. Među tim fotografijama su i intrigantni portreti Karlovčana. Osobe koje je portretirao 90-ih godina fotograf je potražio 30 godina kasnije i ponovo fotografirao u istom ambijentu. Dan državnosti je posljednji dan za posjet Neskusilove fotografske izložbe, nakon čega će biti zatvorena, stoga preporučamo svim posjetiteljima da iskoriste priliku i u ponedjeljak ju posjete.

Na Dan državnosti u muzeju će biti održana stručna vodstva prilagođena različitim uzrastima, a tom prigodom će za posjetitelje biti otvorena i najzanimljivija bojna vozila sv. Juraj i Straško. Oba vozila pripadaju skupini  improviziranih borbenih oklopnih vozila koja su izrađivana u Hrvatskoj na početku Domovinskog rata, u vrijeme kada Hrvatska vojska nema oklopnih vozila i naoružanja. Do prosinca 1991. godine izrađeno ih je više od dvjesto pedeset. Konstruirana su na najrazličitijim podvozjima, od osobnih automobila i traktora do teretnjaka, lokomotive i vagona. Način izrade i borbena vrijednost ovih vozila su različiti, od vrlo grube izrade do tehnički vrlo dotjeranih. Borbena vrijednost kretala se od vozila kojima je jedina vrijednost bila podizanje morala do učinkovitih borbenih vozila. Korištenje ovih vozila prestalo je nakon što je Hrvatska vojska došla u posjed namjenski konstruiranih borbenih oklopnih vozila.

Osim stručnih vodstava, za najmlađe će posjetitelje biti održana kreativno edukativna radionica „Knjiga o himni“. Kroz radionicu, koja će trajati dva školska sata, stariji predškolci te učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole izrađivat će ilustracije na temu himne Republike Hrvatske. Ilustracije inspirirane pojedinim kiticama pjesme „Lijepa naša domovino“ tehnikom tuš i pero i vodene boje, djeca će lijepiti na kolaž. Listovi će se zatim, zajednički uvezati u knjigu o himni. Za sudjelovanje je potrebno prijavit se na e-mail karlo.mandic@mgk.hr ili na broj telefona +385 98 957 1425. Broj mjesta na radionici je ograničen.

Povodom Dana državnosti posjetitelji će u muzejskoj suvenirnici moći ostvariti 20% popusta na kupovinu suvenira.

 

Raspored programa

10.00 – 18.00 sati

Besplatan ulaz i razgledavanje unutrašnjosti borbenih oklopnih vozila

10.00 sati

Radionica za djecu „Knjiga o himni“

11.00 sati

Stručno vodstvo za djecu

14.00 sati

Stručno vodstvo za odrasle

Fotogalerija

Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 1
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 2
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 3
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 4
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 5
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 6
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 7
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 8
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 9
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 10
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 11
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 12
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 13
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 14
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 15
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 16
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 17
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 18
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 19
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 20
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 21
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 22
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 23
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 24
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 25
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 26
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 27
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 28
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 29
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 30
Obilježavanje Dana državnosti u muzeju 31