Celebrating Statehood Day at the museum
Announcement: 30/05/2022

Celebrating Statehood Day at the museum

Povodom obilježavanja Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj, u ponedjeljak, 30. svibnja 2022. od 10 do 18 sati, bit će održan Dan otvorenih vrata uz prigodan program za javnost. Muzej je dom jedinstvenom stalnom postavu koji se sastoji od unutarnjeg i vanjskog dijela izložbe „Karlovac 1991. – 1995.”, a koji će ovom prigodom posjetitelji moći razgledati besplatno. Stalnom izložbom predstavljena je suvremena hrvatska povijest u kojoj se prepliću tema obrane grada Karlovca i života civila tijekom Domovinskog rata. Izložbu prati dvojezičan (hrvatsko - engleski) katalog, dostupni su audio vodiči, a za slijepe i slabovidne osobe tiskan je vodič na Brailleovu pismu.

Uz stalnu izložbu posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografa Dinka Neskusila „Lica Karlovčana“. Kao ratni fotoreporter Karlovačkog tjednika Neskusil je snimio tisuće fotografija. Među tim fotografijama su i intrigantni portreti Karlovčana. Osobe koje je portretirao 90-ih godina fotograf je potražio 30 godina kasnije i ponovo fotografirao u istom ambijentu. Dan državnosti je posljednji dan za posjet Neskusilove fotografske izložbe, nakon čega će biti zatvorena, stoga preporučamo svim posjetiteljima da iskoriste priliku i u ponedjeljak ju posjete.

Na Dan državnosti u muzeju će biti održana stručna vodstva prilagođena različitim uzrastima, a tom prigodom će za posjetitelje biti otvorena i najzanimljivija bojna vozila sv. Juraj i Straško. Oba vozila pripadaju skupini  improviziranih borbenih oklopnih vozila koja su izrađivana u Hrvatskoj na početku Domovinskog rata, u vrijeme kada Hrvatska vojska nema oklopnih vozila i naoružanja. Do prosinca 1991. godine izrađeno ih je više od dvjesto pedeset. Konstruirana su na najrazličitijim podvozjima, od osobnih automobila i traktora do teretnjaka, lokomotive i vagona. Način izrade i borbena vrijednost ovih vozila su različiti, od vrlo grube izrade do tehnički vrlo dotjeranih. Borbena vrijednost kretala se od vozila kojima je jedina vrijednost bila podizanje morala do učinkovitih borbenih vozila. Korištenje ovih vozila prestalo je nakon što je Hrvatska vojska došla u posjed namjenski konstruiranih borbenih oklopnih vozila.

Osim stručnih vodstava, za najmlađe će posjetitelje biti održana kreativno edukativna radionica „Knjiga o himni“. Kroz radionicu, koja će trajati dva školska sata, stariji predškolci te učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole izrađivat će ilustracije na temu himne Republike Hrvatske. Ilustracije inspirirane pojedinim kiticama pjesme „Lijepa naša domovino“ tehnikom tuš i pero i vodene boje, djeca će lijepiti na kolaž. Listovi će se zatim, zajednički uvezati u knjigu o himni. Za sudjelovanje je potrebno prijavit se na e-mail karlo.mandic@mgk.hr ili na broj telefona +385 98 957 1425. Broj mjesta na radionici je ograničen.

Povodom Dana državnosti posjetitelji će u muzejskoj suvenirnici moći ostvariti 20% popusta na kupovinu suvenira.

 

Raspored programa

10.00 – 18.00 sati

Besplatan ulaz i razgledavanje unutrašnjosti borbenih oklopnih vozila

10.00 sati

Radionica za djecu „Knjiga o himni“

11.00 sati

Stručno vodstvo za djecu

14.00 sati

Stručno vodstvo za odrasle

Photo gallery

Celebrating Statehood Day at the museum 1
Celebrating Statehood Day at the museum 2
Celebrating Statehood Day at the museum 3
Celebrating Statehood Day at the museum 4
Celebrating Statehood Day at the museum 5
Celebrating Statehood Day at the museum 6
Celebrating Statehood Day at the museum 7
Celebrating Statehood Day at the museum 8
Celebrating Statehood Day at the museum 9
Celebrating Statehood Day at the museum 10
Celebrating Statehood Day at the museum 11
Celebrating Statehood Day at the museum 12
Celebrating Statehood Day at the museum 13
Celebrating Statehood Day at the museum 14
Celebrating Statehood Day at the museum 15
Celebrating Statehood Day at the museum 16
Celebrating Statehood Day at the museum 17
Celebrating Statehood Day at the museum 18
Celebrating Statehood Day at the museum 19
Celebrating Statehood Day at the museum 20
Celebrating Statehood Day at the museum 21
Celebrating Statehood Day at the museum 22
Celebrating Statehood Day at the museum 23
Celebrating Statehood Day at the museum 24
Celebrating Statehood Day at the museum 25
Celebrating Statehood Day at the museum 26
Celebrating Statehood Day at the museum 27
Celebrating Statehood Day at the museum 28
Celebrating Statehood Day at the museum 29
Celebrating Statehood Day at the museum 30
Celebrating Statehood Day at the museum 31