Promocija monografije ”Čuvari tradicije”
OBJAVA: 12/07/2022

Promocija monografije ”Čuvari tradicije”

U Gradskom muzeju Karlovac će se u utorak, 12. srpnja u 19 sati održati promocija monografije „Čuvari tradicije – višestoljetno djelovanje karlovačkih licitara“ više kustosice u mirovini Jane Mihalić. Promocija monografije je dio programa karlovačke manifestacije „Zvjezdano ljeto“ i programa Muzeja grada Karlovca „Licitari u Karlovcu“.

Jana Mihalić je nakon višegodišnjeg istraživačkog rada napisala ovu hvalevrijednu monografiju posvećenu drevnom umijeću izrade medenih kolača i voštanih proizvoda. Ova višestoljetna tradicija nastala je u gradskim sredinama, a u naše krajeve se proširila iz susjednih istočno-alpskih zemalja. Nositelji te tradicije su obrtnici, medičari i svjećari, poznatiji pod nazivom licitari.

Knjiga je podijeljena na tri poglavlja. U prvom poglavlju predstavljen je povijesni razvoj ove djelatnosti te su predstavljeni karlovački medičari i svjećari. U drugom poglavlju autorica piše o medičarstvu kao obrtničkoj djelatnosti u Karlovcu koja je utjecala na gospodarstvo i kulturna zbivanja u gradu i njegovoj okolici, dok je u trećem poglavlju obrađena tema svjećarstva.

Recenzentice knjige su dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja iz Zagreba i Nerina Eckhel, etnologinja u mirovini. Urednica monografije je Nikolina Belančić Arki, kustosica Etnografskog odjela Muzeja grada Karlovca.

Monografija će se moći kupiti u suvenirnicama Muzeja Grada Karlovca, u Gradskom muzeju Karlovac, Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj i na Starom gradu Dubovcu po cijeni od 150 kn, dok će na dan promocije cijena monografije iznositi 100 kn.

Fotogalerija

Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 1
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 2
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 3
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 4
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 5
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 6
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 7
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 8
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 9
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 10
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 11
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 12
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 13
Promocija monografije ”Čuvari tradicije” 14