Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca”
OBJAVA: 28/09/2022

Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca”

U Gradskom muzeju Karlovac je 28. rujna predstavljen „Priručnik za preparaciju kukaca“. Viši kustos Prirodoslovnog odjela Muzeja grada Karlovca Luka Čorak i kustos pedagog Muzeja grada Karlovca Karlo Mandić su predstavili  priručnik kojeg su autori. Po predstavljanju je održana entomološka radionica za djecu i odrasle.

Priručnik je zamišljen kao publikacija za djecu koja žele naučiti više o dobu kukaca u kojem živimo. Kukci su sastavni dio naših života i bez njih bi naši životi bili znatno teži. Priručnik je rezultat višegodišnjeg iskustva koje je nastalo provođenjem radionica preparacije kukaca te neprestanim usavršavanjem i nadograđivanjem stručnih znanja. Ovim entomološkim priručnikom djeci se omogućuje učenje o entomologiji – grani biologije koja proučava morfologiju, evoluciju, životne navike kukaca, njihovu ekologiju, načine na koje se razmnožavaju te njihove srodstvene odnose.

Priručnik je prilagođen za uzrast djece od četvrtog do osmog razreda osnovne škole, a uz pomoć roditelja ili učitelja mogu ga koristiti i mlađa djeca. Djeca će kroz priručnik saznati kako izgleda svakodnevni posao stručnjaka koji se bave entomologijom. Priručnik se sastoji od sedam cjelina kroz koje će se djeca upoznati i s pomagalima i metodama lova kukaca, dok će kroz glavni dio priručnika usvojiti proces preparacije kukaca i pripremu za zbirke koje imaju važnu ulogu u prirodoslovlju i svakodnevnom muzejskom radu.

Recenzenti priručnika su muzejska savjetnica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Renata Brezinščak i profesor mentor Marko Šegavić. Suradnici na priručniku su Denis Stošić kao autor fotografija i dizajnerski studio BOLFEKi kao autori oblikovnog rješenja.

Redovna cijena priručnika je 30 kuna, a može se pronaći u suvenirnicama Gradskog muzeja Karlovac, Starog grada Dubovca i Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj.

Priručnik je financijski podržan od strane Grada Karlovca.

Kad bi nestalo čitavo čovječanstvo, svijet bi se ubrzo povratio u stanje bogate ravnoteže koje je postojalo prije deset tisuća godina. Kad bi nestalo kukaca, okoliš bi zapao u kaos. Edward Osborne Wilson 

Fotogalerija

Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 1
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 2
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 3
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 4
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 5
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 6
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 7
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 8
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 9
Predstavljen ”Priručnik za preparaciju kukaca” 10