Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik
OBJAVA: 25/04/2022

Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik

U Gradskom muzeju Karlovac je održano predavanje "Priče o divljim oprašivačima" znanstvenice Ane Ješovnik iz Zavoda za zaštitu prirode i okoliša.

Tko su sve oprašivači i zbog čega su važni? Kako nam muzejske zbirke kukaca pomažu u istraživanjima oprašivača? Koje su razlike između medonosne pčele i svih drugih pčela? Koliko muha lebdjelica živi u Hrvatskoj i koliko znamo o njihovim migracijama? Zbog čega je važan bršljan, a zbog čega proljetnice? Koliko dugo živi jedna kolonija bumbara?  Što možemo napraviti da pomognemo oprašivačima – neka su od pitanja na koje je odgovor dala dr. sc. Ana Ješovnik.

Dr. sc. Ana Ješovnik diplomirala je biologiju na Sveučilištu u Zagrebu te doktorirala entomologiju na Sveučilištu Maryland u SAD-u. Znanstvena je suradnica Instituta Smithsonian u istraživanjima biologije mrava. Autorica je 15 znanstvenih radova iz područja evolucije, taksonomije, ekologije i zaštite prirode.

Trenutno radi u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode gdje vodi projekt Cro Buzz Klima koji se bavi divljim oprašivačima Hrvatske i prilagodbom klimatskim promjenama.

Predavanje je bilo namijenjeno srednjoškolcima i realizirano je kao dio programa Proljeće u Karlovcu. Ulaz je bio slobodan.

Predavanje je nastalo kao dio edukativnih aktivnosti Muzeja grada Karlovca u okviru programskog pravca „Muzejski medonosni vrt“. Voditeljica programa je viša kustosica pedagoginja Muzeja grada Karlovca Lana Bede, prof.

Fotogalerija

Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik 1
Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik 2
Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik 3
Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik 4
Predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ dr. sc. Ane Ješovnik 5