Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca”
OBJAVA: 17/03/2022

Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca”

Održano je predavanje o recentnim znanstvenim i stručnim radovima koji obrađuju teme karlovačke fortifikacijske baštine - Od Novih vrata do Novog Karlovca. Dr. sc. Andrej Žmegač s Instituta za povijest umjetnosti je s kustosom Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovac Igorom Čuligom predstavio koautorski znanstveni rad „Nedovršeni barokni grad-tvrđava Novi Karlovac“, dok je koautorica izložbe „Vrata Zvijezde“ i kustosica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Karlovac Matea Galetić predstavila publikaciju koja prati izložbu.

U Radovima instituta za povijest umjetnosti za 2021 g. Igor Čulig je uz Zlatka Uzelca i Andreja Žmegača objavio izuzetno važno otkriće o "Novom Karlovcu", planiranom i započetom na lijevoj obali Kupe, na okuci gdje u rijeku utječe potok Orlica: „U radu se objavljuju dosad nepoznati nacrti planiranoga baroknog grada-tvrđave Novi Karlovac, čija je gradnja započela 1733. nedaleko od Karlovca, kao dio velike strateške cjeline novih gradova-tvrđava na jugoistočnoj granici Habsburške Monarhije.“. Znanstveni članak možete pronaći ovdje.

U publikaciji koja prati izložbu „Vrata Zvijezde“ kustosi Igor Čulig i Matea Galetić predstavljaju recentna otkrića na temelju arheoloških i arhivskih istraživanja, pri čemu se ističe determinacija kaponira kao još uvijek sačuvane obrambene strukture u podzemlju današnjeg Karlovca i graditeljski ostaci koji potkrepljuju "portalnu formu" Novih vrata koja datira iz 5. des. 19. st.

Fotogalerija

Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 1
Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 2
Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 3
Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 4
Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 5
Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 6
Predavanje ”Od Novih vrata do Novog Karlovca” 7