Izložba ”Na Kordunu spomenik do spomenika”
OBJAVA: 24/11/2022

Izložba ”Na Kordunu spomenik do spomenika”

Udruga Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (SF:ius) i Muzeji grada Karlovca pozivaju Vas na izložbu Na Kordunu spomenik do spomenika, koja će biti izložena u prostoru Knjižnice za mlade Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu od 29. studenog do 13. prosinca 2022. godine. Otvorenje izložbe, uz predstavljanje rezultata istraživanja, održat će se 29. studenog 2022. godine s početkom u 18h.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, područje karlovačke okolice i Korduna bilo je prostorom brojnih ratnih sukoba. U razdoblju tijekom i poslije socijalističke Jugoslavije, ono je dvostruko označeno: i kao jedno od izvorišta organiziranog antifašističkog ustanka i otpora i kao mjesto masovnog stradavanja. Danas devastirani Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori i partizanska pjesma Na Kordunu grob do groba dio su ovog označavanja. No, osim ovih medija sjećanja, tijekom socijalističke Jugoslavije, na području čitavog Korduna postavljeni su mnogobrojni spomenici koji su komemorirali Drugi svjetski rat.

Izložba Na Kordunu spomenik do spomenika početak je šireg istraživačkog projekta koji želi mapirati stanje socijalističkih spomenika na području Korduna. U ovoj prvoj fazi, realiziranoj u 2022. godini, fokus je bio na socijalističke spomenike triju mjesta najbližih Karlovcu: Vukmaniću, Cerovcu Vukmanićkom i Tušiloviću. Uz fotografsku dokumentaciju suvremenog stanja spomenika fotografskog umjetnika Bojana Mrđenovića, umjetničke intervencije likovne umjetnice i dizajnerice Anđele Žapčić i tekstualne interpretacije dramaturginje Petre Pleše, izložba predstavlja i rezultate istraživanja studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je izložbe otvoriti prostor za raspravu o stanju socijalističkih spomenika na području Korduna i značenjima koja imaju u lokalnoj zajednici danas, a posebice otvoriti raspravu na koji način danas možemo interdisciplinarno promišljati povijest koju komemoriraju i društveno sjećanje koje se oko njih stvara.

Izložba Na Kordunu spomenik do spomenika dio je aktivnosti projekta (Ne)primjereni spomenici istoimene regionalne platforme, realizirane u partnerstvu udruge SF:ius i Muzeja grada Karlovca i u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je realiziran uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.