Europski dani arheologije
OBJAVA: 18/06/2021

Europski dani arheologije

Povodom Europskih dana arheologije u Gradskom muzeju Karlovac je ove godine pripremljen bogat program vezan uz nedugo otvorenu izložbu o recentnim arheološkim i arhivskim istraživanjima – Vrata Zvijezde. Izložba se odvija istovremeno in situ na otvorenom i u prostoru muzeja, što u oba slučaja znači: unutar povijesne jezgre Karlovca.

Od petka, 18. lipnja do nedjelje, 20. lipnja 2021. posjetitelji će moći besplatno razgledati izložbu „Vrata zvijezde“, u petak, 18. lipnja u 10.00 sati bit će organizirano besplatno stručno vodstvo po izložbi, a posjetitelji će moći i provjeriti svoje znanje o Vratima Zvijezde uz online-kviz i razgledavanje izložbe uz radne listiće za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Posjet izložbi zamišljen je kao odgovor na pitanje: Dok hodamo ulicom tamo gdje su nekad bila gradska vrata, znamo li po čemu hodamo i kako su vrata izgledala nekad? Odgovor se iščitava u tri različita prostora u kojima je izložba postavljenja - na otvorenom u Miškininoj i Radićevoj ulici, u prizemlju Gradskog muzeja Karlovac i u potkrovlju, u kojem je rekonstruiran povijesni izgled triju gradskih vrata.

Neki od nalaza dodatno su obrađeni na blogu Gradskog muzeja Karlovac, a na YouTube kanalu može se pogledati video “Tri novosti iz 1852.“ koji smješta kaponir u širu sliku obrambenog sustava. Tijekom trajanja izložbe odvija se „prikupljanje sjećanja“ starijih sugrađana na podzemne prostore Zvijezde.

Autori izložbe su kustosi Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig i Matea Galetić. Suradnici na pedagoškom programu su kustosica Iva Alibašić, muzejski pedagozi Nikolina Bencetić i Karlo Mandić. Izložba će biti otvorena do 28. veljače 2022. godine, a može se razgledati u radnom vremenu Gradskog muzeja Karlovac.

GRADSKI MUZEJ KARLOVAC | PROGRAM POVODOM EUROPSKIH DANA ARHEOLOGIJE 2021.

18. 6. 2021. / 10.00 sati | besplatno stručno vodstvo „Zvijezdom od vrata do vrata“

Besplatno stručno vodstvo za školarce i građanstvo „Zvijezdom od vrata do vrata“ uz kavu, autori izložbe će provesti posjetitelje po vanjskom i unutrašnjem postavu izložbe.

18. 6. 2021. / 8 – 16 sati| besplatno razgledavanje izložbe „Vrata Zvijezde“

Slobodan ulaz na izložbu „Vrata Zvijezde“ u Gradskom muzeju Karlovac.

19. 6. 2021. / 10 – 16 sati | besplatno razgledavanje izložbe „Vrata Zvijezde“

Slobodan ulaz na izložbu „Vrata Zvijezde“ u Gradskom muzeju Karlovac.

20. 6. 2021. / 10 – 12 sati | besplatno razgledavanje izložbe „Vrata Zvijezde“

Slobodan ulaz na izložbu „Vrata Zvijezde“ u Gradskom muzeju Karlovac.

18. – 20. 6. 2021.| online-kviz i radni listići Vrata Zvijezde

Tijekom Europskih dana arheologije posjetitelji će moći provjeriti svoje znanje o Vratima Zvijezde rješavanjem online kviza koji će biti dostupan na stranicama GMK-a, a za osnovnoškolce i srednjoškolce pripremljeni su radni listići koje mogu ispunjavati tijekom razgledavanja postava izložbe.

Fotogalerija

Europski dani arheologije 1
Europski dani arheologije 2
Europski dani arheologije 3