Što to rade licitari?
PROTEKLA

Što to rade licitari?

U izložbenom prostoru Gradskog muzeja Karlovac je otvorena izložba „Što to rade licitari?“. Naslov izložbe nas odmah navodi da pomislimo na bogatstvo i šarenilo licitarskih štandova, brašnaste rukotvorine majstora starih zanata i eksplozije boja u njihovim radionicama. No, najpoznatiji hrvatski suveniri i slastice nisu jedino što licitari proizvode.

Etnografski odjel Muzeja grada Karlovca u Zbirci medičarstva i svjećarstva čuva razne predmete koji svjedoče o povijesti tog zanata na karlovačkom području. Izložbom su predstavljeni raznovrsni etnografski predmeti, a među njima i oruđa koja su medičari i svjećari koristili u proizvodnji svojih licitarskih proizvoda, poput kalupa za izradu licitarskih srca i medenjaka, valgera za rezanje piškota, kalupa za izradu svijeća, preslikača i posebno vrijedan predmet - ring za izradu svijeća.  Posjetitelji se na izložbi mogu upoznati i s raznim svjećarskim proizvodima, od kojih se najviše ističe velika Uskrsna svijeća koju je izradio poznati karlovački licitar Antun Prstec.

Izložbom su prezentirani i dragocjeni dokumenti, poput nacrta Prve hrvatske parne tvornice svijeća i medičarskih proizvoda, diplomi dodijeljenih od strane papinstva, fotografija poznate karlovačke obrtničke obitelji Lukinić i sl. Karlovački licitari su oduvijek prepoznavali ulogu i vrijednosti muzeja pa su tako većinu predmeta koji čine Zbirku Gradskom muzeju Karlovac darovale obitelji koje su se generacijama bavile ovim zanatima, poput obitelji Lukinić, Bakran, Prstec i Salopek.

Izložbom je ispričana priča o karlovačkim licitarima i predstavljena Zbirka medičarstva i svjećarstva, između ostaloga i kako bismo potaknuli interes javnosti za tradicijskim obrtom, jer se njime nažalost bavi sve manje ljudi. Nadamo se da će predstavljanje licitarskog zanata potaknuti želju za učenjem i širenjem tradicijskih znanja.

Izložba „Što to rade licitari?“ je dio muzejskog programa "Licitari u Karlovcu", koji osim izložbe uključuje i promociju monografije "Čuvari tradicije - višestoljetno djelovanje karlovačkih licitara" autorice više kustosice u mirovini Jane Mihalić, raznovrstan pedagoški program poput radionica izrade licitarskih srca i radionica izrade svijeća, pričaonica i promociju kataloga izložbe „Što to rade licitari?“.

Autorica programa i  izložbe je Nikolina Belančić Arki, kustosica Etnografskog odjela Muzeja grada Karlovca. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2023., a može se razgledati utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom od 8 do 19 sati, petkom od 8 do 16 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Program „Licitari u Karlovcu“ je ostvaren velikodušnošću Ministarstva kulture i medija RH, Karlovačke županije i Grada Karlovca.

Fotogalerija

Što to rade licitari? 1
Što to rade licitari? 2
Što to rade licitari? 3
Što to rade licitari? 4
Što to rade licitari? 5
Što to rade licitari? 6
Što to rade licitari? 7
Što to rade licitari? 8
Što to rade licitari? 9
Što to rade licitari? 10
Što to rade licitari? 11
Što to rade licitari? 12
Što to rade licitari? 13