Prvi svjetski rat u Ukrajini: Je li povijest učiteljica života?
PROTEKLA

Prvi svjetski rat u Ukrajini: Je li povijest učiteljica života?

Od danas je u Gradskom muzeju Karlovac otvorena fotografska izložba posvećena Ukrajini u Prvom svjetskom ratu. Izložba „Prvi svjetski rat u Ukrajini: Je li povijest učiteljica života?“ nas podsjeća na bremenitu povijest ukrajinskog naroda. Od 24. veljače 2022. godine Ukrajina trpi ruske vojne napade, a ljudske i materijalne žrtve svakim danom rata su sve veće.

Istočno bojište obuhvaćalo je tijekom Prvog svjetskog rata i nekadašnje austrijske krunske zemlje Galiciju i Bukovinu gdje su se sukobljavale Njemačka i Austro-Ugarska (Centralne sile) i Rusija (Antanta). Područje će zbog svog geostrateškog značaja postati jedno od najvećih bojišta s nekoliko velikih bitaka u kojima su sudjelovali i vojnici karlovačkih postrojbi: 96. pješačke pukovnije i 26. domobranske pješačke pukovnije.

Presnimci fotografija iz albuma ljekarnika Ive Navratila, pripadnika 78. osječke pješačke pukovnije, danas u vlasništvu njegova sina dr. Ive Navratila, pokazuju stradanja gradova Kaluša, Hodoriva, Ivano-Frankivska (Stanislawowa) i Horodenke u zapadnoj Ukrajini u Prvom svjetskom ratu. Na izložbi su predstavljene Navratilove fotografije koje će vjerujemo svakog posjetitelja ponukati da se zapita – Je li povijest uistinu učiteljica života? Ako zaista vrijedi ova latinska izreka, čini se da smo loši učenici. Tek nešto više od sto godina ovi gradovi i njihovi stanovnici opet trpe razaranja i uništavanja.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Muzeja grada Karlovca Sanda Kočevar, fotografije je presnimio i uredio Denis Stošić, a grafičko oblikovanje potpisuje Bolfeki art&graphic design studio.

Izložba se može razgledati utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati, srijedom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.