Kameni spomenici iz Arheoloških zbirki - lapidarij
PROTEKLA

Kameni spomenici iz Arheoloških zbirki - lapidarij

U dvorišnim arkadama Gradskog muzeja Karlovac otvorena je Izložba kamenih spomenika – lapidarij. Jedinstvenim karlovačkim lapidarijem predstavljen je dio fundusa Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovca koji čine kameni spomenici. Izložba se sastoji od 10 spomenika koji su od 1980-ih do danas prikupljani na lokalitetima Topusko, Slavsko Polje, Točak, Vujaškovići i Modruš.

Lapidarije smatramo začetnicima muzejske djelatnosti jer počeci sabiranja kamenog materijala sežu još u antičko doba. Rimski carevi, mecene, senatori i ostala vodeća elita imali su potrebu sabiranja skulptura i dijelova arhitekture te njihovog izlaganja unutar svojih životnih i javnih prostora. Takva vrsta sabiranja odnosila se na grčku i postojeću rimsku tradiciju i umjetnost. Lapidarij danas podrazumijeva zbirku kamenih spomenika, a u širem kontekstu možemo ih smatrati muzejima jer se mogu pojaviti samostalno ili u sklopu muzejskih stalnih izložbi.

U karlovačkom lapidariju posjetitelji mogu vidjeti rimske nadgrobne spomenike, srednjovjekovnu škropionicu i ulomak s reljefnim prikazom pletera. Spomenici zajedno predstavljaju lokalno rimsko kamenoklesarstvo i tragove srednjeg vijeka na našem području. Centralni spomenik karlovačkog lapidarija je rimska stela iz Topuskog visoka gotovo 3 metra i potpuno sačuvana. Svojom monumentalnošću ona pokazuje svu raskoš izrade stela kao nadgrobnih spomenika. Na gornjem dijelu stele su prikazani supružnici za koje je ona i izrađena.

Uz spomenutu najveću stelu nalazi se replika dijela spomenika na kojem su prikazani supružnici. Reprodukcija stele je namijenjena istraživanju dodirom, kako bi se kroz taktilno iskustvo sa spomenikom mogli upoznati i slijepi i slabovidni posjetitelji, ali i svi oni koji žele istražiti strukturu spomenika i njegovu umjetničko-izvedbenu vrijednost.

Autorica izložbe je kustosica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Karlovac Matea Galetić.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Izložba ostaje otvorena do daljnjeg, bez vremenskog ograničenja.

Fotogalerija

Izvor: Radio Mrežnica
Kameni spomenici iz Arheoloških zbirki - lapidarij 2
foto: Igor Čepurkovski
foto: Igor Čepurkovski
Izvor: Radio Mrežnica
Kameni spomenici iz Arheoloških zbirki - lapidarij 6
foto: Igor Čepurkovski
foto: Igor Čepurkovski
foto: Igor Čepurkovski
Kameni spomenici iz Arheoloških zbirki - lapidarij 10
foto: Igor Čepurkovski
foto: Denis Stošić