Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić”
PROTEKLA

Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić”

U izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" Gradske knjižnice„Ivan Goran Kovačić“ Karlovac smo otvorili izložbu „Hinko Krapek – čovjek svoga doba“ te predstavili istoimenu monografiju. Izložbom i promocijom monografije započeo je cjelogodišnji program obilježavanja života, djela i značaja Hinka Krapeka u lokalnom, nacionalnom i internacionalnom kontekstu.

Povod organizacije programa je obilježavanje 185. godišnjice Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ i 30. godišnjice Središnje knjižnice Slovenaca u RH. Program o Hinku Krapeku temelji se na inovativnosti kroz interdisciplinarnost i uspostavljanje međusektorske suradnje. Autorica izložbe i monografije muzejska savjetnica Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca Sanda Kočevar prijašnjih je godina istražila, popisala, sistematizirala i digitalizirala Krapekovu baštinu, kako u Muzejima, tako i u drugim nacionalnim i međunarodnim baštinskim ustanovama.

Hinko Krapek bio je jedan od najplodnijih fotografa svoga vremena. Njegovi ateljei u Karlovcu i Mariboru radili su dugi niz godina; 17 godina u Karlovcu i 39 godina u Mariboru, pa ga i Karlovac i Maribor smatraju svojim najznačajnijim fotografom u drugoj polovini 19. stoljeća. Monografski prikaz života i djela Hinka Krapeka objedinjuje informacije iz arhivskog gradiva, muzejske građe i dokumentacije, novinskih napisa i drugih oblika tiskane građe iz vremena te različitih znanstvenih i stručnih tekstova, što pridonosi objedinjavanju spoznaja iz različitih izvora i upoznavanju publike s Hinkom Krapekom, kao i kontekstom njegova djelovanja. Istovremeno, pozicionira Karlovac kao jedan od značajnih centara u povijesti fotografije 19. stoljeća.

Osim tiska dvojezične monografije, ove će godine Muzeji grada Karlovca sredstvima regionalnog i lokalnog proračuna, te vlastitim sredstvima, a u partnerstvu s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac izložbu „Hinko Krapek – čovjek svoga doba“ ugostiti po knjižnicama i muzejskim prostorima u Republici Sloveniji, s obzirom na gotovo 40 godina postojanja Krapekovog ateljea u Mariboru, te na činjenicu da je Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac središnja knjižnica Slovenaca u Republici Hrvatskoj.

Monografija „Hinko Krapek – čovjek svoga doba“  ima detaljno razrađenih 10 poglavlja s popisima fotografija u albumima i Milenijske izložbe, popisom 225 objavljenih fotografija, popisom izvora te kazalom. Tekst je upotpunjen sa 478 fusnota. Izdavač su Muzeji grada Karlovca.

Osim toga, Muzeji grada Karlovca i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac zajedno s Knjižnicom Mirana Jarca Novo Mesto, planinarskim društvima slovenskih pokrajina Dolenjske i Bele Krajine, te Planinarskim društvom Dubovac iz Karlovca organizira 8. Trdinov literarni pohod na Svetu Geru početkom lipnja. Specifičnost ovog planinarsko-umjetničkog pohoda jest u združivanju hrvatskih i slovenskih sudionika pohoda koji će uz stručno vodstvo educiranih planinarskih vodiča iz Hrvatske i Slovenije, pješačeći do vrha Svete Gere, na zadanim točkama (stajalištima) imati priliku sudjelovati u kulturno-umjetničkim programima osmišljenima od strane organizatora. Programi na ruti pješačenja će se sadržajno odnositi na literarne interpretacije djela slovenskih i hrvatskih autora. Nit vodilja ovog planinarskog pohoda je slovenski etnograf, pisac i povjesničar Janez Trdina koji je u svojim djelima opisivao prirodne ljepote i život stanovnika Dolenjske i Bele Krajine, a 2023. godini predstavit će se i fotograf Hinko Krapek, koji je rado planinario ovim krajem i vlastitim sredstvima trasirao stazu.

Autorica programa je muzejska savjetnica Povijesnog odjela mr. sc. Sanda Kočevar. Recenzenti monografije su dr. sc. Hrvoje Gržina iz Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i mr. sc. Oskar Habjanič, viši kustos Pokrajinskog muzeja u Mariboru. Za grafički dizajn monografije zaslužna je tvrtka BOLFEKi art & graphic design studio, a za likovni postav izložbe Nikolina Jelavić Mitrović. Stručne suradnice na izložbi su Aleksandra Mikić Grginčić i Vedrana Vrana iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac.

Izložba se može razgledati do 3. travnja 2023. u radnom vremenu Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“. Program su financijski podržali Karlovačka županija i Grad Karlovac.

Fotogalerija

Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 1
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 2
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 3
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 4
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 5
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 6
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 7
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 8
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 9
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 10
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 11
Hinko Krapek - čovjek svoga doba @ izložbeni salon ”Ljudevit Šestić” 12