Irci na Starom gradu Dubovcu
OBJAVA: 15/03/2023

Irci na Starom gradu Dubovcu

Povodom obilježavanja Dana sv. Patrika održali smo program posvećen Lavalu Nugentu, nekadašnjem vlasniku Starog grada Dubovca koji ga je u 19. stoljeću spasio od propadanja. Na Starom gradu Dubovcu se u petak, 17. ožujka 2023. od 10 do 22 sata mogao razgledati info kutak posvećen Lavalu Nugentu, Stari grad Dubovac je od 19 sati bio osvjetljen zeleno, a od 19.30 sati se u atriju Starog grada održao koncert poznatog jazz glazbenika Gorana Ilića koji je izvodio pjesme poznatih irskih izvođača poput Van Morrisona, The Pogues, Sinead O’ Connor, Thin Lizzy i U2.

Poslije odlaska Francuza iz Karlovca 1813.,  Stari grad Dubovac pretvoren je u barutanu i  zapušten. Takav stoji do 1837. kada vlasnik Starog grada postaje Laval Nugent. Nugent je bila stara irska plemićka obitelj s područja Westmeatha i Riverstowna. Obitelj Nugent renovira Stari grad Dubovac u romantičnom stilu, a kule dobivaju kruništa inspirirana gotikom. Iako povijesno netočna, ova obnova spasila je Stari grad Dubovac od propadanja i sačuvala ga od urušavanja. Kruništa na kulama uklanjaju se tek nakon Drugog svjetskog rata kada se Dubovac u potpunosti renovira u današnji izgled.

Posjetitelji su se upoznali s izgledom Starog grada Dubovca za vrijeme obitelji Nugent sa starih razglednica i fotografija iz fundusa Muzeja grada Karlovca u prigodnom info kutku u kojem su doznali više i o Nugentu, i njegovoj važnosti za hrvatsku povijest.

Fotogalerija

Irci na Starom gradu Dubovcu 1
Irci na Starom gradu Dubovcu 2
Irci na Starom gradu Dubovcu 3
Irci na Starom gradu Dubovcu 4
Irci na Starom gradu Dubovcu 5
Irci na Starom gradu Dubovcu 6