Proslavljen drugi rođendan Muzeja
OBJAVA: 05/07/2021

Proslavljen drugi rođendan Muzeja

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj je 5. srpnja 2021. godine uz slobodno razgledavanje muzeja i stručna vodstva proslavio svoj drugi rođendan.

Posjetitelji su muzej mogli posjetiti besplatno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. U sklopu obilježavanja rođendana bila su organizirana stručna vodstva stalnom muzejskom izložbom „Karlovac 1991. – 1995.“. Organizirana su i vodstva novootvorenom izložbom „30. obljetnica 110. brigade ZNG/HV“.

Stalna muzejska izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ tematizira događanja i život u Karlovcu i okolici za vrijeme Domovinskog rata te suvremenim muzeološkim alatima predstavlja temu na način prilagođen svim uzrastima. Unutarnji postav muzeja sačinjen je od muzejskih predmeta iznimno značajnih za zajednicu u kojoj muzej djeluje. Većinu muzejskih predmeta koji čine zbirke Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH darovala je zajednica što muzej čini neraskidivo povezanim sa životima Karlovčana. Muzej je uređen na povijesnom prostoru Križanić-Turanj, koji je od 2013. godine na listi Zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zgrada u kojoj se muzej nalazi jest od velikog povijesnog značaja, a kroz projekt izgradnje Muzeja Domovinskog rata arhitektonski je interpretirana kao muzejska tema i muzejski predmet.

Posjetitelji su za rođendan muzeja sudjelovali u vodstvima novootvorenom izložbom „30. obljetnica 110. brigade ZNG/HV“, koja većinskim dijelom prezentira fotografsku dokumentaciju događanja u Domovinskom ratu i prikazuje pripadnike 110. brigade u tom vremenskom periodu. Na izložbi se mogu vidjeti rijetki predmeti poput zastava 110. brigade iz 1992. i 1994. godine, kao i one poslijeratne te vrijedna odlikovanja, priznanja i povijesnica 110. brigade.

Usprkos mnogim izazovima koje je pandemija postavila pred kulturne institucije Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj je u periodu do drugog rođendana ostvario odlične rezultate, od kojih ćemo spomenuti samo one najnovije. Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) protekle je godine odlukom ocjenjivačkog suda za realizaciju stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj ravnateljici muzeja Hrvojki Božić i višoj kustosici Ružici Stjepanović dodijelio priznanja za izuzetna ostvarenja u muzejskoj struci. U okviru 6. Međunarodnog kongresa povijesnih gradova muzeju je odlukom stručnog žirija dodijeljena međunarodna kulturno-turistička nagrada „Plautilla“. Muzej je osvojio „Plaketu sa srebrnim znakom“ u kategoriji najboljeg kulturno-turističkog proizvoda za 2020. godinu, a prijavljen je i za nagradu Foruma slavenskih kultura – ŽIVA Award.

Važna suradnja muzeja ostvarena je s hrvatskim braniteljima i Udrugom pripadnika 110. br. ZNG/HV prilikom pripreme i realizacije izložbe „30. obljetnica 110. brigade“ pa je tim povodom 110. brigada muzeju udijelila posebno priznanje.

U 2020. godini muzej je izdao i katalog stalne izložbe „Karlovac 1991. – 1995.“, autorice muzeološke koncepcije stalne izložbe Muzeja Domovinskog rata i kataloga - Ružice Stjepanović. Objavljivanjem kataloga zaokružena je prezentacija stalne izložbe Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj. U katalogu je obrađena tema projekta novog muzeja na Turnju, kompleksa Križanić-Turanj, zgrade Hotela California te predstavljene izložbene teme: Kako je počeo rat?, Virovitica – Karlovac – Karlobag, Postali su branitelji, Životom protiv rata, Pobjeda i Borbena tehnika. Katalog je dvojezičan, opremljen fotografijama Denisa Stošića, Dinka Neskusila i Gorana Vranića, a grafički ga je oblikovao dizajner Saša Stubičar.

Izvrsna suradnja sa zajednicom u kontekstu kupovine suvenira lokalnih proizvođača se nastavila pa muzej tako surađuje sa više od 25 umjetnika, lokalnih obrta i domaćih radinosti.

 

Fotogalerija

Proslavljen drugi rođendan Muzeja 1
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 2
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 3
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 4
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 5
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 6
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 7
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 8
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 9
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 10
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 11
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 12
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 13
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 14
Proslavljen drugi rođendan Muzeja 15