Otvorena izložba Anabel Zanze: Aeromiting
OBJAVA: 29/05/2023

Otvorena izložba Anabel Zanze: Aeromiting

Muzeji grada Karlovca uoči Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj pripremaju izuzetan događaj – otvorenje izložbe istaknute hrvatske slikarice i grafičarke Anabel Zanze. Izložba „Aeromiting“ otvorit će se u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. u 11 sati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Umjetnički opus Dubrovčanke Anabel Zanze nastaje već tridesetak godina, a karakterizira ga stvaranje u zaokruženim ciklusima. U njezinoj stvaralačkoj metodi važna je procesualnost koja ujedno znači mukotrpnost bivanja u slici, hrabrost da se završi započeto i neodustajanje od nastojanja da se zamišljeno realizira zbog sebe same, zbog djela i zbog onih koji će djelo promatrati i u njemu prepoznavati djeliće svojih doživljaja i osjećaja.

Bitna sastavnica Anabelina stvaralaštva jest i arhiviranje kojim komunicira osobne preferencije prema fenomenima i osobnostima iz svijeta umjetnosti i s njima povezanim svevremenim društvenim pojavama pohranivši ih u slike. Zanze je predstavnica slikarskog letrizma. U njezinu stvaralaštvu lajtmotiv je - slovo. Latinično, vrstom i veličinom prilagođeno zamišljenom konceptu slikarice, ponekad je dio cjeline: riječi ili teksta, a – ponekad – upravo prikaz cjelovite riječi čini ključ za „čitanje“ djela.

Od slova Anabel Zanze ne odustaje ni u ciklusu kolaža Aeromiting, koji izlažemo povodom obilježavanja Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj. Umjetnica je rad na tom ciklusu započela pandemijske 2020. godine. Ističemo sliku Aeromiting 7 iz 2023. koja je posvećena junacima Domovinskog rata i otporu ukrajinskog naroda ruskoj agresiji.

U ciklusu „Aeromiting“ Anabelini su kolaži dinamični, oni donose tren koji je već prošao. Njezini kolaži utjelovljuju izražajne mogućnosti likovnih osobina izrezanih ploha unutar poznate Anabeline palete, koju čine neboje -  bijela, crna i siva te boje - crvena, oker i boja slonovače. Ona u kolaže intervenira crnim tušem i korekturnim bjelilom pa su komadi otisnuti tiskarskih strojem oplemenjeni njezinom slikarskom gestom. Na nekim su kompozicijama siluete aviona duhovito iscrtane, na nekima se može iščitati fragment imena ili riječi kojim se autorica poziva na neko svoje djelo, a ako se prvi puta srećete s njezinim radovima doživljaj njezinih djela u promatraču izaziva potrebu za istraživanjem značenja djela i autoričinih interesa.

Radovi nastali unutar ciklusa Aeromiting napunjeni su zatvorenim ali intimnim i autobiografskim sadržajima, no primjećuje se i prisutnost univerzalnih pitanja: lete li ovi avioni da bi pokazali ljepotu vještine neustrašivih pilota ili nam daju zadatak promisliti o našoj malenosti u vremenu i prostoru.

Na otvorenju izložbe govorit će Igor Zidić, istaknuti hrvatski povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist te Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće distributerske tvrtke u regiji i veliki podupiratelj umjetničke prakse Anabel Zanze.

Kustosice izložbe su muzejska savjetnica Antonija Škrtić i viša kustosica Ružica Stjepanović. U katalogu izložbe nalaze se tekstovi teoretičara Igora Zidića, autorice Anabel Zanze i jedne od kustosica izložbe Antonije Škrtić, koja je ujedno i urednica kataloga.

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2023. godine, a financijski ju podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Karlovac.

Otvorenje izložbe dio je programa Grada Karlovca i Karlovačke županije kojim će se obilježiti Dan državnosti. U utorak, 30. svibnja, na Dan državnosti, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj održat će se Dan otvorenih vrata prilikom kojeg će posjetitelji od 10 do 18 sati moći besplatno razgledati muzej i novootvorenu izložbu Anabel Zanze: Aeromiting.