Dani ponosa – Herojska obrana Dubrovnika 1991.
PROTEKLA

Dani ponosa – Herojska obrana Dubrovnika 1991.

U Muzeju Domovinskog rata Karlovac - Turanj otvorena je gostujuća izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik „Dani ponosa – Herojska obrana Dubrovnika 1991.“.

Izložba cjelovito obrađuje najteže razdoblje rata u Dubrovniku od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991. Čine ju tri zasebne tematske cjeline: Početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.), Najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.) i Dan za sve dane – 6. prosinac 1991.

U prvoj tematskoj cjelini prikazan je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivano teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze gradu Dubrovniku.

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme grad.

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događaja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je Dubrovnik toga dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik prvi je puta ovu izložbu otvorio na 30. obljetnicu uspješne herojske obrane Grada, a ovom prilikom izložba ima svoje prvo gostovanje: u Karlovcu koji je pretrpio agresiju tijekom ista tri ključna mjeseca 1991. kao i Dubrovnik, kada se odlučivalo o sudbini naših gradova i cijele Hrvatske.

U sklopu izložbe bit će organiziran i popratni pedagoški program. Juraj Horvatin je kustos gostovanja izložbe

Izložba je financirana sredstvima Muzeja grada Karlovca, a trajat će od 22. veljače do 21. svibnja 2023.

Autor fotografije: Milo Kovač, 1991., zbirka Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik