Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom
OBJAVA: 29/06/2021

Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom

U utorak, 29. lipnja 2021. na Starom gradu Dubovcu predstavljen je katalog višestruko međunarodno nagrađivane izložbe „Gledam dodirom“ u izdanju Gradskog muzeja Karlovac.

Prošireni, bogato opremljen katalog s usporednim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku, prati inkluzivnu izložbu „Gledam dodirom“ Gradskog muzeja Karlovac nastalu u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ (2019./20.). Autorski tekstovi nude novi pogled na likovnost, razmatraju visoku spoznajnu vrijednost osjeta dodira u kontekstu likovnog obrazovanja i stvaranja, percepcije djela likovne umjetnosti, poglavito skulpture, i ranog osjetilnog razvoja djece, s naglaskom na nezamjenjivu ulogu osjeta dodira u percepciji osoba oštećena vida. U katalogu je analizirano i valorizirano likovno stvaralaštvo djece oštećena vida iz COO „Vinko Bek“.

Predstavljene su izložene skulpture iz muzejskih i privatnih zbirki u odabiru autorice izložbe Lane Bede, nastale u širokom vremenskom rasponu od prapovijesnih figurina do moderne skulpture i dizajna 21. stoljeća na razmeđu konceptualne umjetnosti. Osobito vrijedan doprinos likovnoj pedagogiji, prikaz je inovativnog metodičkog pristupa nastavi likovne kulture prof. Tanje Parlov i likovnih tehnika prilagođenih djeci oštećena vida zbog mogućnosti njihove široke primjene u inkluzivnom odgoju i obrazovanju. Katalog ima 124 stranice, sadrži biografije 16 hrvatskih umjetnika čija su djela predstavljena na izložbi, kataloške podatke za više od 130 izloženih radova iz javnih i privatnih zbirki, popis odabrane literature i uključuje prilog dizajnera iz Studia Rašić+Vrabec o kreiranju inkluzivnog likovnog postava prilagođenog slijepim osobama koji je nagrađen prestižnom SEGD Global Design Award u SAD-u.

Katalog je raskošno opremljen s više od 80 profesionalnih fotografija (autori Goran Vranić, Denis Stošić i drugi), a za atraktivno grafičko oblikovanje zaslužan je Studio Rašić+Vrabec. Publikacija je namijenjena povjesničarima umjetnosti, muzealcima, tiflopedagozima i likovnim pedagozima, kao i široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti.

Pozdravnu riječ održala je ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, mr. sc. Hrvojka Božić. Katalog su predstavili recenzenti dr. sc. Željka Sušić, muzejska savjetnica Tiflološkog muzeja u Zagrebu i doc. dr. sc. Danko Dujmović s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Marinka Mužar, konzervatorica-povjesničarska umjetnosti i muzealka, i autorica i urednica kataloga Lana Bede, viši kustos pedagog Gradskog muzeja Karlovac. U predstavljanju su sudjelovali autorica Tanja Parlov, profesorica likovne kulture iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu i grafički dizajner Marko Rašić, Studio Rašić+Vrabec.

 

Fotogalerija

Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 1
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 2
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 3
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 4
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 5
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 6
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 7
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 8
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 9
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 10
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 11
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 12
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 13
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 14
Predstavljanje kataloga izložbe Gledam dodirom 15