Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade”
OBJAVA: 09/10/2022

Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade”

Na Starom gradu Dubovcu je 12. listopada u suradnji s Muzejom čokolade Zagreb otvorena najslađa izložba ikada postavljena na Starom gradu - izložba "Povijest čokolade".

Prvi i jedini hrvatski Muzej čokolade svoja je vrata otvorio prije tri godine, a iza njega stoji bračni par Cerovac. Vlasnici muzeja na ideju su došli prilikom putovanja po Europi, tijekom kojih su obilazili i muzeje čokolade te odlučili osnovati najslađi muzej u Hrvatskoj.

Čokolada je jedna od najpoznatijih slastica današnjeg vremena u kojoj uživaju baš svi ljudi, bez obzira na razlike, bilo koje vrste. Priča o čokoladi je duga gotovo kao i povijest ljudskog roda, ali je manje poznato da je 97% svog životnog vijeka čokolada postojala isključivo kao napitak. Čokolada kakvu danas poznajemo postoji tek nešto više od 170 godina. Put čokolade kroz povijest usko je povezan s važnim civilizacijskim događajima; od velikih mezoameričkih civilizacija, pomorskih otkrića, ratova, industrijske revolucije pa sve do suvremenog društva. Tema čokolade snažno je obilježila umjetnost i kulturu, medicinu i kulinarstvo. Današnji život nezamisliv je bez čokolade, no koliko točno znamo o toj namirnici?

Temeljna ideja koja stoji iza izložbe „Povijest čokolade“ je upravo želja za boljim poznavanje čokolade kao omiljene poslastice. Izložba  kronološki, kroz pomno odabrane predmete, interpretira povijest čokolade od najstarijih poznatih dokaza o konzumiranju u Mezoamerici, preko europskih dvorova, velike industrijske revolucije i povijesti hrvatske proizvodnje čokolade do suvremenog doba.

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2023., a može se posjetiti svakim danom osim ponedjeljkom od 10 do 18 sati. Organizator izložbe u suradnji s Muzejom čokolade Zagreb je pedagog Muzeja grada Karlovca Marinko Pleskina, a kustos gostujuće izložbe Muzeja čokolade Zagreb Marko Španjol.

Otvorenju je nazočila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila - Ljubenko, a izložbu je otvorila županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Fotogalerija

Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 1
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 2
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 3
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 4
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 5
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 6
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 7
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 8
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 9
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 10
Otvorenje izložbe ”Povijest čokolade” 11
POVEZANO