Svjetlan Junaković - crteži i  skulpture
OBJAVA: 13/05/2024

Svjetlan Junaković - crteži i skulpture

U Galeriji „Vjekoslav Karas“, 15. svibnja 2024. godine u 19 sati otvara se izložba crteža i skulptura, akademskog kipara Svjetlana Junakovića. Ovo je Junakovićevo prvo izlaganje u Karlovcu, a autor predgovora kataloga izložbe je likovni kritičar Feđa Gavrilović.

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 1961. godine. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom. Bio je 25 godina samostalni umjetnik, a sada radi kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane s desecima međunarodnih nagrada.

Svjetlan Junaković u Karlovcu predstavlja presjek vlastitog opusa kroz 16 skulptura i 4 crteža različitih tema. Autorica izložbe je voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ Aleksandra Goreta. Tim povodom o autoru će biti snimljen televizijski prilog „Razgovor sa umjetnikom“ koji će nakon otvorenja biti dostupan na mrežnim stranicama Muzeja grada Karlovca.

Izložba se može razgledati u radnom vremenu Galerije, utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati. Izložba ostaje otvorena do 21. lipnja 2024.

Izložbu je financijski omogućio Grad Karlovac i Ministarstvo kulture RH.

Fotogalerija

Svjetlan Junaković - crteži i  skulpture 1
Svjetlan Junaković - crteži i  skulpture 2