Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023
OBJAVA: 27/09/2023

Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023

U srijedu, 27. rujna 2023. godine u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu otvorena je izložba preciznog i kriptičnog naziva MCF / MGK-GVK 2023.

Autor izložbe je nagrađivani akademski slikar Duje Jurić koji je jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih slikara geometrijske apstrakcije, a na umjetničkoj je sceni prisutan već četrdeset godina.

Za prvo samostalno predstavljanje pred karlovačkom likovnom publikom, Duje Jurić pripremio je začudni svjetlo-slikarski ambijent koji se sastoji od 12 moćnih slika galerijskog formata izvedenih fluoroscentnim akrilnim bojama na platnu koje su osvijetljene crnom svjetlošću.

Ambijent djeluje nestvarno i nadrealno te pruža nova značenja osnovnim slikarovim radnjama: naslikati, izložiti, vidjeti te negiraju poznate i očekivane prostorne odnose Galerije. U okviru ambijentalnog postava ulančane slike uvećanih memorijskih čipova plijene ljepotom geometrijskom, majstorstvom stvaralačkog procesa, autentičnom unutarnjom logikom i redom te poticajnom zagonetnošću.

Radove ovog ciklusa do sada je izlagao na velikoj izložbi retrospektivnog karaktera Mreža oprostorene slike u Muzeju suvremene umjetnosti održane krajem 2020. godine, a potom u zagrebačkoj Galeriji „Vladimir Bužančić“, 2022. i početkom ove godine u brodskoj galeriji „Ružić“.

Tijekom cijelog listopada u Galeriji će se održavati i edukativni program uz izložbu koji se sastoji od stručnih vodstava s radnim listićem i radnim materijalima za učenike osnovnih i srednjih škola, a sve s namjerom da što veći broj karlovačke djece i mladeži ostvari neposredni susret s ovim vrhunskim umjetničkim djelom.

Molimo zainteresirane za grupni školski posjet izložbi da nam se jave na e-mail: antonija.druzak@mgk.hr radi dogovora termina.

Izložba je ostvarena vlastitim sredstvima Muzeja grada Karlovca, sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Fotogalerija

Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 1
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 2
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 3
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 4
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 5
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 6
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 7
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 8
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 9
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 10
Otvorenje izložbe - Duje Jurić: MCF / MGK-GVK 2023 11