Otvorena izložba o braći Seljan
OBJAVA: 15/12/2021

Otvorena izložba o braći Seljan

U sklopu programa za Dan Muzeja grada Karlovca, 15 12. 2021.  je u Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena izložba „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Izložba „Braća Seljan - kroz prašume i pustinju“ gostujuća je izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu. Hrvatski putnici i istraživači, Mirko i Stevo Seljan, poznati su po istraživanjima koje su poduzeli na samom kraju 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva putovanja braće Seljan: Mirkovo putovanje pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, putovanje u Etiopiju i istraživanja u Južnoj Americi. Posjetitelji imaju priliku razgledati brojne predmete koje su braća donijela sa svojih te dobiti detaljne informacije o njihovim istraživanjima. U izložbi su predstavljeni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte koje su braća Seljan darovala s ciljem da hrvatskoj javnosti predstave svoja istraživanja i približe kulture koje su proučavali.

Interaktivni dijelovi izložbe posjetiteljima će približiti s kakvim su se fizičkim naporima Seljani susretali tijekom svojih istraživanja. U izložbi su multimedijalno dočarani i ambijenti u kojima su Seljani boravili. Izložba je zanimljiva korisnicima svih dobnih skupina, naročito studentima i učenicima jer prati obrazovni program osnovnih i srednjih škola pri učenju drugih kultura (Afrika i Južna Amerika). Stavljajući djelovanje braće Seljan u povijesni kontekst i predstavljajući ih kao izuzetno značajne osobe za hrvatsku i svjetsku kulturu, otvaraju se teme kao što su kolonijalizam, eurocentrizam te fenomen putovanja i putnika.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Marija Živković, kustosica gostovanja Nikolina Belančić Arki, a autorice likovnog postava Iva Hrvatin, Katarina Perić i Marita Bonačić. Izložba ostaje otvorena do 13. 2. 2022. godine.

Fotogalerija

Otvorena izložba o braći Seljan 1
Otvorena izložba o braći Seljan 2
Otvorena izložba o braći Seljan 3
Otvorena izložba o braći Seljan 4
Otvorena izložba o braći Seljan 5
Otvorena izložba o braći Seljan 6
Otvorena izložba o braći Seljan 7
Otvorena izložba o braći Seljan 8
Otvorena izložba o braći Seljan 9
Otvorena izložba o braći Seljan 10
Otvorena izložba o braći Seljan 11
Otvorena izložba o braći Seljan 12
Otvorena izložba o braći Seljan 13
Otvorena izložba o braći Seljan 14
Otvorena izložba o braći Seljan 15
Otvorena izložba o braći Seljan 16
Otvorena izložba o braći Seljan 17
Otvorena izložba o braći Seljan 18
Otvorena izložba o braći Seljan 19
Otvorena izložba o braći Seljan 20
Otvorena izložba o braći Seljan 21