Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture
PROTEKLA

Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture

U srijedu, 5. listopada  u Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena je izložba renomiranog hrvatskog akademskog slikara Zlatka Kesera. Izložbom „Slike, crteži, skulpture“ će u Karlovcu po prvi puta biti predstavljen dio Keserova najrecentnijeg likovnog stvaralaštva. Autorica izložbe, akademska slikarica i voditeljica Galerije Aleksandra Goreta, je za izložbu odabrala dvanaest ulja na platnu velikih formata, sedam skulptura koje autor naziva igračkama i opus crteža na temu šaha i šahovskih partija koje su razni velemajstori odavno odigrali.

Keser likovni jezik uspješno održava na granici figurativnoga i apstraktnoga. Na izložbi će, između ostaloga, biti prezentirana platna koja nastaju, i ciklički bivaju nadograđivana, u periodu od 2010. do 2022. godine, kao i zaigrane skulpture nastale kombiniranom tehnikom 2020. godine. Iako su Keseru crtanje i slikanje primarni mediji umjetničkog izražavanja, kroz dugogodišnju karijeru bavio se i fresko slikarstvom i ilustracijom, a bio je i dugogodišnji član Umjetničkog savjeta Galerije „Vjekoslav Karas“.

Zlatko Keser o umjetničkoj praksi:

„Svaka umjetnost, bez obzira na svoju formalnu strukturu i razgranatost koja ne pruža iskustvo svojeg misterija, barem malu posjekotinu misli, mene ne zanima. Mogla bi se tu izroditi rečenica – „Sjeta kao ispunjenje i silazak do dna vlastitog bića“. Sakrivena žudnja u meni drhti slutnjom da bi moj dječji ushit mogao ugledati sveti gral likovnosti. A to očekivanje susreta s tim svetim gralom neprekidno se javlja iz svakodnevice, strepnje i sumnje koja preispituje sve mogućnosti kreativnog mišljenja.“

Dugogodišnji pedagoški rad Zlatka Kesera obilježen je iskonskom ljubavlju prema crtežu i slikarstvu. Kao zagovaratelj figuracije podvrgnute unutarnjem diktatu svijesti i čistim emocijama, svojim je nesputanim, maštovitim i analitičkim promišljanjem mnogim generacijama slikara otvorio put k imaginarnom i nepredvidivom, a slobodnijim pristupom akademskom crtežu otkrio je njegove neiscrpne mogućnosti.

Autorica izložbe i voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“ Aleksandra Goreta o djelima odabranim za izložbu:

„Prema nazivima radova odabranih za izložbu vidimo da se radi o emotivnim trenutcima, osobnim raspoloženjima i mitološkim inspiracijama koje autor pretače na platna u vidu simboličkih kombinacija likovnih elemenata i tehnika. Radovi Zlatka Kesera nisu konstanta. Nemaju kraj. Oni se mijenjaju jer ih on stalno preslikava, dorađuje i mijenja. Već je sada autor zaključio da će nakon povratka s ove izložbe dio slika biti preslikan i više neće biti iste. Izložene skulpture su ipak završene i njih ne mijenja.“

Zlatko Keser je 1942. godine rođen u Zagrebu, gdje je završio studij slikarstva kao i poslijediplomski studij (1969.) na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Otona Postružnika. Nakon okončanog studija suradnik je kultne Majstorske radionice Krste Hegedušića. Dugi niz godina djelovao je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radi svog djelovanja je 2014. godine imenovan u počasno zvanje professor emeritus. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2015. godine mu je dodijeljena Državna nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Zlatko Keser u svojoj bogatoj biografiji bilježi brojne samostalne izložbe diljem Hrvatske. Njegova djela su uvrštena u zbirke mnogobrojnih nacionalnih muzeja i galerija, kao i privatne zbirke.

Izložba ostaje otvorena do 27. studenoga 2022. godine, a može se razgledati uto, čet od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Izložbu financijski podupire Grad Karlovac.

Fotogalerija

Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 1
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 2
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 3
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 4
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 5
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 6
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 7
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 8
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 9
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 10
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 11
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 12
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 13
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 14
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 15
Zlatko Keser: Slike, crteži, skulpture 16