Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić
U TIJEKU

Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić

U Galeriji Vjekoslav Karas otvorena je izložba "Mladi karlovački umjetnici - Ranko Ajdinović, Marija Katić, Sunčana Simichen". Kustosica izložbe, ujedno i voditeljica Galerije Vjekoslav Karas Aleksandra Goreta u predgovoru kataloga navodi kako je ova izložba način da se pomogne mladim i talentiranim umjetnicima jer put mladog umjetnika nakon završetka studija nije jednostavan. "Umjetnička karijera obično se veže za škole, dizajn, rad u kulturnim ustanovama, a rijetki su oni koji od svojih slika imaju kvalitetan život. Kada se sjetimo brojnih poznatih imena sa zagrebačke likovne scene, vidimo da oni vezuju svoje karijere uglavnom za katedre i predavanja na visokoškolskim ustanovama. Najčešće su zaposleni na pedagoškim i likovnim akademijama ili drugim ustanovama. Osim ako nemaš sreće i uspiješ izgraditi vlastito likovno poduzeće, ovo je jedini način na koji se kod nas može preživjeti. Ako silom želiš biti samo umjetnik bez radnog mjesta i kvalitetne egzistencije onda postaješ boem na rubu društva. Takvih je umjetnika do sada bilo jako puno. Iako se društvo divi njihovim radovima, njihove su sudbine bile poprilično mračne." istaknula je Goreta u katalogu, te dodala kako su mladi umjetnici poput Marije Katić, Sunčane Simichen i Ranka Ajdinovića već formirali svoje karijere. Riječ je o ljudima koji rade u svojim strukama i žive od svoje umjetnosti, te iako "mladi" postali su prepoznatljiv dio karlovačke likovne scene.

Karlovačkoj publici Ranko Ajdinović predstavlja se apstraktnim crtežima, Sunčana Simichen serigrafijama, a Marija Katić radovima koji u sebi uvijek nose poruku.

Izložbu "Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Katić, Simichen" u Galeriji Vjekoslav Karas možete razgledati do 30. kolovoza.

***
Ranko Ajdinović rođen je 1983. godine u Karlovcu. Diplomirao je na studiju slikarstva u Ljubljani (Arthouse College of Visual Arts) 2019. godine. Kao multimedijalni umjetnik, stvara umjetnost u različitim medijima, uključujući slike, instalacije i skulpture. Unatoč raznolikosti njegovih radova, glavni fokus mu je na stvaranju umjetničkih slika. Tijekom svoje dosadašnje umjetničke karijere, ostvario je mnoštvo samostalnih izložbi i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Njegovi su radovi dio mnogih zbirki. Karlovačkoj publici Ranko predstavlja odabir suvremenih apstrakcija u tehnici akrila na platnu.

Sunčana Simichen rođena je u Rijeci 1988. godine. Nakon Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli likovno obrazovanje nastavila je upisom na Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2006. godine. Uz pedagoške predmete opredijelila se za grafički smjer te nakon četverogodišnjeg studija završila preddiplomski studij. Godine 2010. upisala je diplomski studij i diplomirala 2012. te stekla akademski naziv magistrice likovne pedagogije. Živi i radi u Karlovcu. Sunčana karlovačkoj publici predstavlja ciklus serigrafija.

Marija Katić rođena je u Karlovcu 1995. godine. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja pohađa likovni tečaj u Karlovcu, pod vodstvom akademske slikarice Aleksandre Gorete. Svoj umjetnički poziv nastavlja 2014. godine kada upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, te 2017. stječe zvanje prvostupnika primijenjene umjetnosti. Godine 2020. diplomirala je vizualne komunikacije i grafički dizajn u klasi profesora i dizajnera Marka Koržineka. Karlovačkoj publici Marija predstavlja opus radova na temu flore i faune.

U sklopu naše nove aktivnosti „Razgovor s umjetnicima“ s autorima će biti snimljen televizijski prilog koji će biti dostupan na mrežnim stranicama MGK-a. Izložba se može razgledati od ponedjeljka do petka, 8 do 16 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati. 

Izložbu je financijski omogućio Grad Karlovac i Ministarstvo kulture RH.

Fotogalerija

Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 1
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 2
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 3
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 4
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 5
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 6
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 7
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 8
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 9
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 10
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 11
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 12
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 13
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 14
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 15
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 16
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 17
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 18
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 19
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 20
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 21
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 22
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 23
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 24
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 25
Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Simichen, Katić 26

Video