Gledam dodirom
OBJAVA: 18/05/2021

Gledam dodirom

Prošireni, bogato opremljen katalog s usporednim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku, prati inkluzivnu izložbu „Gledam dodirom“ Gradskog muzeja Karlovac nastalu u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ (2019./20.). Autorski tekstovi nude novi pogled na likovnost, razmatraju visoku spoznajnu vrijednost osjeta dodira u kontekstu likovnog obrazovanja i stvaranja, percepcije djela likovne umjetnosti, poglavito skulpture, i ranog osjetilnog razvoja djece, s naglaskom na nezamjenjivu ulogu osjeta dodira u percepciji osoba oštećena vida. U katalogu je analizirano i valorizirano likovno stvaralaštvo djece oštećena vida iz COO „Vinko Bek“. Predstavljene su izložene skulpture iz muzejskih i privatnih zbirki u odabiru autorice Lane Bede, nastale u širokom vremenskom rasponu od prapovijesnih figurina do moderne skulpture i dizajna 21. stoljeća na razmeđu konceptualne umjetnosti. Osobito vrijedan doprinos likovnoj pedagogiji, prikaz je inovativnog metodičkog pristupa nastavi likovne kulture prof. Tanje Parlov i likovnih tehnika prilagođenih djeci oštećena vida zbog mogućnosti njihove široke primjene u inkluzivnom odgoju i obrazovanju. Katalog ima 124 stranice, sadrži biografije 16 hrvatskih umjetnika čija su djela predstavljena na izložbi, kataloške podatke za više od 130 izloženih radova iz javnih i privatnih zbirki, popis odabrane literature i uključuje prilog dizajnera iz Studia Rašić+Vrabec o kreiranju inkluzivnog likovnog postava prilagođenog slijepim osobama koji je nagrađen prestižnom SEGD Global Design Award u SAD-u. Katalog je opremljen s više od 80 profesionalnih fotografija (Goran Vranić, Denis Stošić i drugi), a za atraktivno grafičko oblikovanje zaslužan je Studio Rašić+Vrabec. Publikacija je namijenjena povjesničarima umjetnosti, muzealcima, tiflopedagozima i likovnim pedagozima, kao i široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti.

***

„On je i temelj i važan izvor informacija za kustose, jer im otvara jedan novi pogled na promatranje i tumačenje likovnosti. To je prvi takv katalog objavljen u Hrvatskoj i nadam se da kolege kustosi više neće dvojiti hoće li i kako izlagati umjetnost osoba koje nisu u središtu društvenog interesa.“ (iz recenzije mr. sc. Željke Sušić)

„Katalog izložbe Gledam dodirom predstavlja bitan doprinos u kontekstu ove teme budući da svojim sadržajem nadilazi puko dokumentiranje izložbe i promeće se u relevantnu stručnu literaturu.“ (iz recenzije doc. dr. sc. Danka Dujmovića)

„Putokaz za muzealce, umjetnike i druge stručnjake kako organizirati inkluzivne izložbe.“ (Smiljana Škugor Hrnčević, „Vijenac“)

„Katalog popunjava prazninu u likovnoj pedagogiji. Lijepo, kvalitetno i humanistično.“ (Ante Vranković, „Vijenac“)

Cijena: 75,00 kn/9,95 €