Glas GMK 2020.
OBJAVA: 18/12/2020

Glas GMK 2020.

Godina XIX., broj 17, prosinac 2020.

***
Dragi čitatelju,
ova je godina za sve nas bila teška i puna izazova. Krajem 2019. godine, u prosincu, u dalekoj nam kineskoj pokrajini Wuhan pojavio se virus COVID–19, poznatiji kao koronavirus. Počeo se širiti, prvo je u Kini proglašena epidemija, a ubrzo nakon toga zarazili su se ljudi iz drugih zemalja te je proglašena pandemija. Tada nam se činilo da se to događa nekome drugomu, negdje daleko. Prvi slučaj zaražene osobe u Republici Hrvatskoj dogodio se 25. veljače 2020. i tada je ova pandemija postala naša stvarnost. Od tada pa do objave 17. broja časopisa Glas prošlo je skoro godinu dana i pandemija za sada ne jenjava, dolazi u valovima.

Muzeji diljem svijeta postali su žrtva pandemije. Zbog mjera koje je propisala Vlada RH i zdravorazumske logike posjetitelji nisu više dolazili te su stalni postavi i izložbe zjapili prazni. Jedini posjetitelji brižno i pažljivo izrađenih muzejskih pedagoških programa bili su djelatnici muzeja i pokoji hrabri zaljubljenik u kulturu. Mnogi muzeji su zatvorili svoja vrata posjetiteljima, mnogi ih još nisu otvorili, mnogi niti neće. No mnogi su ih otvorili, nastavili s radom, pronašli razne inovativne načine da obavljaju svoju zadaću i opravdaju svoje postojanje zbog ljubavi djelatnika prema poslu, struci, muzejskim predmetima i posjetiteljima.

Ova svjetska kriza udarila je u temelje svih ljudskih aktivnosti, od ekonomije do kulture. Koliko god se tome neki opirali, postala je dio svačije svakodnevice, pa tako i muzejske. Htjeli to ili ne, moramo joj se prilagoditi i nastaviti s radom. Ako to ne učinimo, zatvoriti ćemo trajno svoja vrata i postati samo uspomena. Svaka promjena je teška, ali promjena nas razvija, uzdiže i čini jačima.

Urednici