Glas GMK 2011.
OBJAVA: 18/12/2011

Glas GMK 2011.

Godina X., broj 8, prosinac 2011.

Dragi čitatelji,
U ovogodišnjem broju „Glasa“ pokušali smo potaknuti teme važne za svaki muzej kao ustanovu. Kako živimo u financijski teškim vremenima, za kulturu je sve manje novca. Posljedica toga je da projekti u kulturi uglavnom stagniraju. Lokalne zajednice često ne prihvaćaju kulturne ustanove kao partnere, već ih promatraju kao puke potrošače proračuna.

Sigurno je da dolaze vremena kada će se to promijeniti. Upravo stoga tema ovogodišnjeg, osmog broja „Glasa“ - glasi Muzej i turizam. Naš je cilj ukazati na mogući partnerski odnos između lokalne uprave, kulturnih ustanova i turističkih zajednica. Kao temelj ovog partnerskog odnosa prepoznajemo zajedničke ciljeve i perspektive. Iz tih razloga u „Glasu“ donosimo tekstove koji govore o promjenama koje moramo učiniti kako bismo sutra, svi zajedno, postigli ono što želimo. Perspektive naše sredine nisu dovoljno prepoznate, a kamoli iskorištene. Iskorištavanje perspektiva o kojima govorimo zasigurno bi stvorilo nove okolnosti i nove odnose u kojima bi kultura bila partner, a ne teret društvu.

Kako bismo vas uveli u problematiku, „Glas“ započinje tekstom kustosa Kulturno-povijesnog odjela Igora Čuliga. Igor Čulig provodi vlastito istraživanje na webu i utvrđuje kako je Karlovac skoro apstraktan u moru kulturno-turističkih sadržaja. Željko Trezner piše o potrebi za promjenom u načinu rada i suradnje muzeja i turističkih agencija, kako bi se postigao jedinstveni, kvalitetni i vrhunski doživljaj. Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac mr. sc. Hrvojka Božić upućuje na primjer muzeja na Turnju. Prepoznat kao naša najveća perspektiva, u ovom stanju donosi više tisuća posjetitelja godišnje, pa se autorica pita što bi bilo da je u potpunosti završen? Ovakav bi muzej zasigurno bio partner lokalnoj zajednici, a ne teret. Tekstom o održanoj radionici Turizam - povezivanje kultura ravnateljica Turističke zajednice u Karlovcu Tihana Bakarić ukazuje na važnost očuvanja kulturnog identiteta kao temelja turističke ponude. Viša kustosica Gradskog muzeja Karlovac Sanda Kočevar održala je predavanje na međunarodnom skupu na temu Sajam vlastelinstva. Moj tekst u ovogodišnjem broju „Glasa“ kratka je priča o putovanju u Poljsku, koja zapravo potvrđuje već obrađene teme.

U drugom dijelu muzejskog časopisa predstavljamo našu redovnu djelatnost kroz raznovrsne projekte djelatnika. Želimo Vas podsjetiti na vrlo posjećene izložbe u ovoj i prošloj godini o kojima pišu voditeljica Galerije Aleksandra Goreta i viša kustosica Antonija Škrtić kao i vanjski suradnici angažirani na projektima. Kustosica Odjela Domovinskog rata Ružica Stjepanović predstavlja nam proces pronalaženja i restauriranja „Sokola“ kao i novi katalog Zbirke oružja Domovinskog rata i Zbirke odora i vojne opreme Domovinskog rata. Još jedno atraktivno izdanje je DVD Iz starih albuma Povijesnog odjela Muzeja.

U Noći muzeja možete nas još jednom posjetiti i odigrati edukativnu pitalicu koju je za Vas pripremila muzejska pedagoginja Lana Bede.

Nadam se da ćete uživati u izabranim tekstovima. Želim Vam ugodno čitanje,

glavna urednica