Glas GMK 2010.
OBJAVA: 18/12/2010

Glas GMK 2010.

Godina IX, broj 7, 2010.

Dragi čitatelji,
u ovogodišnjem, sedmom po redu broju Glasa okupili smo veći broj suradnika kako bismo za vas pripremili što više raznolikih i kvalitetnih sadržaja, a uz to smo nastojali da se uz glasove karlovačkih muzealaca, čuju i glasovi kolega iz drugih sredina i srodnih baštinskih ustanova. Časopis otvara tematski blok posvećen muzejskoj pedagogiji koja posljednjih godina postaje sve važnijim aspektom muzejske djelatnosti. U njemu donosimo izabrane primjere dobre muzejske prakse kolega iz drugih muzeja, kojima želimo prikazati raznolikost i multidisciplinarnost u mogućim načinima i oblicima odgojno-obrazovnog rada s posjetiteljima i pokazati kako muzeji mogu uspješno sudjelovati u životu zajednice. Povjesničarka Jelena Hotko iz zagrebačkog Hrvatskog povijesnog muzeja piše o pedagoškim aspektima izložbe posvećene banu Josipu Jelačiću, od upotrebe multimedije do popularne metode kostimiranog vodstva. Dora Kušan Špalj upoznaje nas s Arheološkim parkom Andautonija u blizini Zagreba gdje posjetitelji kroz radionice „oživljene povijesti“ uče i sudjeluju u svakodnevnom životu nekadašnjeg rimskog grada. Iz Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, jedinstvenog in situ etnografskog muzeja na otvorenom u Hrvatskoj, mr. sc. Branka Šprem Lovrić donosi prikaz nagrađenog hrvatsko-slovenskog muzeološkog projekta kulturnog turizma u kojem su edukativne radionice posvećene tradicijskim obrtima jedan od ključnih segmenata. Iz Gradskog muzeja Sisak stiže nam zanimljiv primjer neformalnog oblika muzejske edukacije izvan muzeja, a mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić predstavlja najnovija izdanja edukativnih muzejskih slikovnica.

U duhu otvorenosti muzeja prema publici, osmislili smo ovogodišnju naslovnicu Glasa. Njome vas želimo podsjetiti da ustanova Gradskog muzeja Karlovac djeluje u dvije zgrade na dvije lokacije, te vam omogućiti da, otvaranjem časopisa, ujedno otvorite unutrašnjost Muzeja i Galerije, i razgledate ne samo naše izložbene, nego i radne prostore, sa svim muzejskim djelatnicima i stalnim vanjskim suradnicima.

U našim redovitim rubrikama slijedi pregled muzejskih djelatnosti i događanja u GMK u proteklih godinu dana - od arheoloških istraživanja, novih akvizicija, restauracije slika i kronološkog pregleda izložbi, do održanih predavanja i prezentacija. Ističemo članak arheologa Laze Čučkovića o vrijednim nalazima japodskog nakita na Turskoj kosi koji se trenutno nalaze na laboratoriskoj analizi u Mainzu, te članak mr. sc. Tatjane Tkalčec o najnovijim istraživanjima na Dubovcu, koja su iznijela na svjetlo dana materijalne dokaze o naseljenosti ovog područja u kasno brončano doba, prije tri tisuće godina. Povjesničar umjetnosti Igor Čulig piše o građevinskoj djelatnosti ing. Nikole Marića 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća u Karlovcu, a donosimo i članak istog autora posvećen stolarskoj opremi našeg franjevačkog samostana i crkve, praćen izvrsnim fotografijama Zvonimira Gerbera.

Ujedno koristimo prigodu da čestitamo 50. rođendan kolegama u Državnom arhivu u Karlovcu, kao i 20. rođendan Konzervatorskom odjelu u Karlovcu. Konzervatorica Sonja Jakšić predstavlja nedavno dovršen projekt obnove vojarne u Domobranskoj ulici s izvornim arhivskim nacrtima prema kojima su pročelja obnovljena, a koji se ovdje objavljuju po prvi puta. Vesna Vrabec iz Muzeja grada Zagreba piše o memorijalnoj zbirci dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar u Zagrebu, otvorenoj prošle godine, u kojoj su izložena i dva portreta Vjekoslava Karasa iz Ribarove obiteljske ostavštine iz Vukmanića. Posebno nas raduje da je novom suradnicom Glasa postala etnomuzikologinja dr. sc. Grozdana Marošević koja donosi prilog o rozganju, specifičnom načinu pjevanja, dosad nedovoljno vrednovanom obliku glazbene tradicijske kulture Karlovačkog Pokuplja.

Do sljedećeg broja želimo Vam ugodno čitanje,
glavne urednice