Glas GMK 2009.
OBJAVA: 18/12/2009

Glas GMK 2009.

Godina VIII, broj 6, 2009.

Dragi čitatelji,
šesti broj ”Glasa” je pred vama. Nadamo se da će vam se i ovogodišnje izdanje svidjeti jednako toliko, koliko nas raduje njegovo stvaranje i priprema. U svakom broju nastojimo obraditi, naglasiti i prezentirati neku za nas vrlo važnu temu. Ove godine su to idoli, rezultat dogogodišnjeg sustavnog arheološkog istraživanja lokaliteta Turska kosa kod Topuskog.

Zahvaljujući tim istraživanjima, Gradski muzej Karlovac ima najbogatiju zbirku idola, ali i drugih oblika rane figurativne umjetnosti u Hrvatskoj, a i u samom smo vrhu europskih zbirki slične tematike. Tijekom prošlogodišnjeg iskopavanja pronađen je 500. primjerak idola. Posljednjih godina zbirku pokušavamo što više približiti javnosti, pa idoli postaju sve prepoznatljiviji simbol naπeg muzeja. Vrlo je zapažena bila njihova prezentacija na izložbi ”Ratnici na razmeđu istoka i zapada” u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a koja je, pak, bila povod za izložbu u keltskom muzeju u Hochdorfu u Njemačkoj. I tamo su idoli izazvali pažnju publike, stručne javnosti i novinara. Svakako valja naglasiti da je i naš muzej postavio zapaženu izložbu ”501 idol i zlatno tele” u Galeriji ”Vjekoslav Karas”, gdje je predstavljen lokalitet Turska kosa, s naglaskom
na idoloplastiku.

Uz glavnu temu broja slijede i kratki prikazi aktivnosti u Gradskog muzeja Karlovac u proteklom razdoblju. I na kraju, najavljujemo strip Pogledalove kronike, temeljen na istraživanjima prapovijesnih Kolapijana.

urednici