Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca
OBJAVA: 28/01/2022

Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca

Sedamnaesta po redu Noć muzeja, održala se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine, no Muzeji grada Karlovca su se ove godine, između stvarnog i digitalnog doživljaja, odlučili za onaj stvarni. Posjetitelji su u Noći muzeja od 17 do 23 sata mogli besplatno razgledati stalne i povremene izložbe Gradskog muzeja Karlovac, Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj i Galerije „Vjekoslav Karas“.

U Gradskom muzeju Karlovac posjetitelji su mogli slobodno razgledati stalni postav i izložbu „Vrata Zvijezde“, u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj unutarnji i vanjski stalni postav i izložbu „Lica Karlovčana 1991. – 2021.“, a u Galeriji „Vjekoslav Karas“, uz koncert brazilske glazbe skupine „BraziuFlor“, gostujuću izložbu Etnografskog muzeja Zagreb „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Stalni postav Gradskog muzeja istkan je od izložaka čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do naših dana. Nakon što se posjetitelji upoznaju s prirodnim osobitostima našeg kraja, počinje putovanje u prapovijest. Stalnim postavom artikulirana je i važnost Karlovca za razvoj suvremenog hrvatskog identiteta, pa posjetitelji preko muzejskih predmeta mogu upoznati poznate ličnosti zbog kojih se današnji Karlovac ponosi „prvim hrvatskim pjevačkim društvom”, svojom čitaonicom, tiskarom, objavljivanjem političkih, ekonomskih i književnih antologijskih naslova. Kroz postav se upoznajemo s načinom života karlovačkih građana, saznajemo o svagdašnjici karlovačkih obrtnika, te o istraživanjima Afrike i Južne Amerike. Na kraju postava, upoznajemo seoski život i etnografsku baštinu.

Osim stalnog postava posjetitelji su u Gradskom muzeju Karlovac mogli razgledati izložbu recentnih arheoloških i arhivskih istraživanja karlovačke renesansne utvrde „Vrata Zvijezde“. Izložba je prezentirana u različitim prostorima koji zauzimajući uloge autentičnih pripovjedača kreiraju mjesta dijaloga renesansne Zvijezde s posjetiteljima.

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj dom je jedinstvenom stalnom postavu koji se sastoji od unutarnjeg i vanjskog dijela izložbe „Karlovac 1991. – 1995.” Stalnom izložbom predstavljena je suvremena hrvatska povijest u kojoj se prepliću tema obrane grada Karlovca i života civila tijekom Domovinskog rata. Muzej čuva izložbu suvremenog, ambijentalnog i interaktivnog dizajna s više od 400 originalnih muzejskih predmeta. Interaktivni dijelovi izložbe omogućuju dublje istraživanje kronologije Domovinskog rata, vojnih karti i planova, kao i upoznavanje s umjetničkim djelima relevantnim za taj period. U vanjskom dijelu stalnog postava posjetitelji mogu razgledati sredstva krupne bojne tehnike, između kojih se nalaze 3 vrlo vrijedna muzejska izloška, improvizirana vojna oklopna vozila – Sokol, sv. Juraj i Straško.

U Muzeju Domovinskog rata posjetitelji mogu razgledati i izložbu karlovačkog fotografa Dinka Neskusila „Lica Karlovčana 1991. – 2021.“. Kao ratni fotoreporter Neskusil je snimio tisuće fotografija. Među fotografijama su i portreti Karlovčana, prognanika i onih koji su ratnu svakodnevicu dijelili s Karlovčanima. Osobe s fotografija autor je nakon trideset godina ponovo fotografirao u istom ambijentu. Fotografije predstavljene na izložbi omogućuju zanimljivu vizualnu usporedbu istih motiva s tridesetogodišnjim vremenskim odmakom.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ posjetitelje u Noći muzeja čekala je gostujuća izložba Etnografskog muzeja Zagreb „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“. Izložbom su predstavljena sva putovanja braće Seljan, a posjetitelji imaju priliku razgledati brojne predmete koje su braća donijela sa svojih putovanja te dobiti detaljne informacije o njihovim istraživanjima. Interaktivni dijelovi izložbe posjetiteljima približuju s kakvim su se fizičkim naporima Seljani susretali tijekom svojih istraživanja, a dočarani su i ambijenti u kojima su Seljani boravili.

U galeriji se povodom obilježavanja Noći muzeja, u sklopu izložbe o braći Seljan, održao koncert skupine „BraziuFlor“ iz Zagreba koja izvodi brazilsku glazbu poput bossa nove, sambe i brazilske popularne glazbe MPB-a. Na Noć muzeja u Karlovac, kao trio u sastavu, ugostili smo poznate glazbenike - Katarinu Ramljak, Victora da Costa i Pavla Golubića. Koncert se održao u tri seta, od 19 do 19.30 sati, od 20 do 20.30 sati i od 21.30 do 22.00 sata.

Povodom obilježavanja Noći muzeja ulaz na lokacije Muzeja grada Karlovca bio je besplatan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i obavezno predočenje EU COVID potvrde. 

Fotogalerija

Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 1
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 2
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 3
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 4
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 5
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 6
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 7
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 8
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 9
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 10
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 11
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 12
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 13
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 14
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 15
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 16
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 17
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 18
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 19
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 20
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 21
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 22
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 23
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 24
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 25
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 26
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 27
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 28
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 29
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 30
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 31
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 32
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 33
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 34
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 35
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 36
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 37
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 38
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 39
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 40
Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 41