18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca
OBJAVA: 22/01/2023

18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca

Hrvatsko muzejsko društvo je i ove godine diljem Hrvatske organiziralo 18. Noć muzeja. Ovogodišnja tema poznate kulturne manifestacije sažeta je u izjavi: „Muzeji su važni!“. Kao i prethodnih godina Muzeji grada Karlovca su svojim programima, dostupnošću, dijeljenjem spoznaja i informacija posjetiteljima u petak 27. siječnja 2023. godine sudjelovali u Noći muzeja. Lokacije Muzeja grada Karlovca - Stari grad Dubovac, Galerija „Vjekoslav Karas“ i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj radile za posjetitelje su bile otvorene od 18 do 1.00 sati u noći na subotu.

U vremenu kada se događaju promjene u svim sferama života– od klimatskih promjena, pandemije Covida-19 pa do potresa u središnjoj Hrvatskoj, dodatno je pojačan osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata u Europi, neminovno mijenjaju prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog  razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu i veliku odgovornost za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca. U tom kontekstu Muzeji grada Karlovca su u Noći muzeja na svojim lokacijama organizirali raznovrstan program.

Na Starom gradu Dubovcu je u Noći muzeja predstavljena nova muzejska publikacija, katalog Numizmatičke zbirke Muzeja grada Karlovca, autorice i kustosice Arheološkog odjela Matee Galetić. Numizmatička zbirka Muzeja grada Karlovca u svojoj ukupnosti predstavlja relevantan doprinos kolanju novca  na karlovačkom području, a čak ukupno sedam kovanica potječe sa Starog grada Dubovca. Publikacija se može kupiti na Starom gradu Dubovcu, u Muzeju Domovinskog rata na Turnju i u Galeriji Vjekoslav Karas. Kao poseban program u sklopu predstavljanja Kataloga Numizmatičke zbirke posjetitelji su imali priliku poslušati intrigantno predavanje dr. sc. Tomislava Bilića, voditelja Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, pod nazivom "Kunino krzno – novac posebne namjene tijekom srednjovjekovnog razdoblja na području suvremene Hrvatske".

 

Uz predstavljanje nove publikacije MGK i predavanje, posjetitelji su na Starom gradu Dubovcu razgledali dubovačku branič-kulu, izložbu „Povijest čokolade“ Muzeja čokolade iz Zagreba i izložbu „Prvi svjetski rat u Ukrajini: Je li povijest učiteljica života?“. Također, organizirana su vodstva izložbom branič-kule Starog grada i izložbom „Povijest čokolade“.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ posjetitelji su se u Noći muzeja upoznali s akvarelima, crtežima i pastelima prezentiranim na izložbi „Kolekcija obitelji Sumina“. Tom je izložbom predstavljena zbirka slika karlovačkog kolekcionara umjetnina Nikole Sumine, a može se razgledati još do 28. veljače. Izložena su djela Vjekoslava Karasa, Jakova Šašela, Slave Raškaj, Ivana Stošića, Mirona Makanca, Ljudevita Šestića, Alfreda Krupe, Josipa Vanište, Franje Korena, Đorđa Petrovića, Daniela Butale, Miroslava Šuteja i drugih slikara vezanih životom i opusom za Karlovac i područje središnje Hrvatske. Kolekcionar Sumina je u muzejskoj noći za posjetitelje pripremio posebna vodstva kroz koja im je kolekcionar ispričao priče iza izloženih djela.

Na Turnju, u Muzeju Domovinskog rata, posjetitelji su razgledali originalne muzejske predmete prezentirane kroz jednu od najnovijih multimedijalnih stalnih izložbi „Karlovac 1991. – 1995.“. Osim unutarnje izložbe posjećena je i vanjska izložba borbene tehnike, a održana su i stručna vodstva cijelim muzejom.

Muzeji su važni!

Fotogalerija

18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 1
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 2
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 3
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 4
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 5
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 6
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 7
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 8
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 9
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 10
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 11
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 12
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 13
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 14
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 15
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 16
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 17
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 18
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 19
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 20
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 21
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 22
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 23
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 24
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 25
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 26
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 27
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 28
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 29
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 30
18. Noć muzeja u Muzejima grada Karlovca 31