Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“
Announcement: 08/07/2024

Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“

U Galeriji Vjekoslav Karas otvorena je izložba "Mladi karlovački umjetnici - Ranko Ajdinović, Marija Katić, Sunčana Simichen". Kustosica izložbe, ujedno i voditeljica Galerije Vjekoslav Karas Aleksandra Goreta u predgovoru kataloga navodi kako je ova izložba način da se pomogne mladim i talentiranim umjetnicima jer put mladog umjetnika nakon završetka studija nije jednostavan. "Umjetnička karijera obično se veže za škole, dizajn, rad u kulturnim ustanovama, a rijetki su oni koji od svojih slika imaju kvalitetan život. Kada se sjetimo brojnih poznatih imena sa zagrebačke likovne scene, vidimo da oni vezuju svoje karijere uglavnom za katedre i predavanja na visokoškolskim ustanovama. Najčešće su zaposleni na pedagoškim i likovnim akademijama ili drugim ustanovama. Osim ako nemaš sreće i uspiješ izgraditi vlastito likovno poduzeće, ovo je jedini način na koji se kod nas može preživjeti. Ako silom želiš biti samo umjetnik bez radnog mjesta i kvalitetne egzistencije onda postaješ boem na rubu društva. Takvih je umjetnika do sada bilo jako puno. Iako se društvo divi njihovim radovima, njihove su sudbine bile poprilično mračne." istaknula je Goreta u katalogu, te dodala kako su mladi umjetnici poput Marije Katić, Sunčane Simichen i Ranka Ajdinovića već formirali svoje karijere. Riječ je o ljudima koji rade u svojim strukama i žive od svoje umjetnosti, te iako "mladi" postali su prepoznatljiv dio karlovačke likovne scene.

Karlovačkoj publici Ranko Ajdinović predstavlja se apstraktnim crtežima, Sunčana Simichen serigrafijama, a Marija Katić radovima koji u sebi uvijek nose poruku.

Izložbu "Mladi karlovački umjetnici - Ajdinović, Katić, Simichen" u Galeriji Vjekoslav Karas možete razgledati do 30. kolovoza.

Photo gallery

Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 1
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 2
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 3
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 4
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 5
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 6
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 7
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 9
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 10
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 12
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 14
Otvorenje izložbe Mladi karlovački umjetnici „Ajdinović, Simichen, Katić“ 16

Video