Glas GMK 2019.
OBJAVA: 16/12/2019

Glas GMK 2019.

Godina XVIII., broj 16, prosinac 2019.

***
Za drage suradnike: riječ zahvale. Za nove naraštaje: neka ne zaborave...

U prigodi proslave 115. obljetnice Gradskog muzeja Karlovac i 440. rođendana grada Karlovca, otvoren je novi muzej – Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao sastavni dio Gradskog muzeja Karlovac.

Dvanaest godina prošlo je od odluke Gradskog poglavarstva da se prostor Kompleksa Križanić Turanj od 13 000 m2, sada zaštićeno kulturno dobro, dodijeli GMK-u za prezentaciju Domovinskog rata, čime je ova lokacija prvi put dobila civilnu namjenu. Od osnutka Karlovca i drvenog tornja-predstraže do suvremene povijesti, sve vojske smjenjivale su se na ovoj lokaciji, od vremena kada su tu imale vojarne, skladišta, škole za časnike, manufakture za potrebe opremanja vojske, do Domovinskog rata kada je Turanj predstavljao crtu razdvajanja, mjesto za razmjenu zarobljenika, mjesto za prijem izbjeglica. Zgrada u kojoj danas otvaramo muzej bio je tek neadekvatan i slabašan zaklon našim braniteljima koji ju tada ironično nazvaše Hotel Californija, pruživši ovom mjestu silnu memorijsku vrijednost i slojevito čuvajući ogromni potencijal lokalne memorije.

Što su karlovački muzealci željeli postići? Željeli smo stvoriti suvremeni muzejski prostor u kojem ćemo prezentirati dio karlovačke povijesti. Muzejske sadržaje usmjerili smo na edukaciju različitih dobnih i motivacijskih skupina. Naglasak je na djeci školskog uzrasta i studentima kojima želimo pružiti mogućnost učenja i istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države, ali želimo doprijeti što više i do hrvatskih branitelja, organiziranih skupina domaćih turista, individualnih posjetitelja, inozemnih turista koji nisu dovoljno informirani o suvremenoj hrvatskoj povijesti, nastanku Republike Hrvatske i Domovinskom ratu.

Želeći sačuvati što više autentičnih svjedočanstava toga vremena, i samu smo zgradu konzervirali i zaštitili u njenom razrušenom obliku, zatvorivši ju u staklenu opnu, čime je sama postala izložak, ali i okvir za muzejsku izložbu.

Vodivši ovaj projekt devet godina imala sam čast surađivati s brojnim ljudima. I muzejska struka i sudionici vremena zajedno su stvarali ovaj muzej koji je kroz sve ovo vrijeme postao dijelom naših života. Muzej Domovinskog rata u idejnome, arhitektonskome smislu djelo je karlovačkih arhitektica Vlaste Lendler-Adamec i Tatjane Basar iz projektnog biroa 2A, a u širem kontekstu i u svojoj suštini cjelokupni projekt rezultat je timskog rada velikog broja ljudi, koordinacije i uvažavanja najrazličitijih struka.

Iza inicijalne ideje osnivanja ovog muzeja stoji brigadir u miru Dubravko Halovanić. Njegova zasluga leži i u prvome prikupljanju predmeta krupne vojne tehnike koji su na ovoj lokaciji postavljeni mnogo prije otvaranja Muzeja. Brigadiru, kao i bivšoj ravnateljici, gospođi Višnji Lasić, najiskrenije zahvaljujem na dobrim temeljima ovog projekta.

Hvala dragim kolegama i zaposlenicima GMK-a koji su zdušno i od srca pomagali i intelektualno i fizički. Posebno hvala i čestitke višoj kustosici, autorici koncepcije stalnog postava Karlovac 1991. - 1995., Ružici Stjepanović te dizajnerici likovnog postava Nikolini Jelavić Mitrović. Ovom prigodom zahvaljujem se i financijerima: prije
svega, Gradu Karlovcu, našem osnivaču koji je cijelo vrijeme bio velika financijska podrška, ali i velika stručna podrška. Zahvaljujem i našem nadležnom Ministarstvu
kulture za financijski zamah projektu i na stručnim poticajima i pomoći tijekom razvijanja i realizacije projekta, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu turizma, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Karlovačkoj županiji.

Uz bogatu zbirku koja broji više od 2000 predmeta i ulogu Karlovca i Turnja u Domovinskom ratu, tijekom godina iskristaliziralo se mnogo razloga osnivanja ovog muzeja, Ipak, najveći je razlog žrtva naših branitelja i njihovih obitelji. Žrtva naših prijatelja, očeva, supruga, roditelja, djece. Stoga ovaj muzej ima i posebno mjesto: Spomen-sobu poginulim braniteljima kao trajno mjesto pijeteta njihovim idealima i plemenitim, nesebičnim djelima. Hvala braniteljskim udrugama, predsjednicima i članovima, na bezrezervnoj podršci i poticajima, hvala donatorima, recenzentima, konzervatorima, svim suradnicima i partnerima.

Na stalnoj izložbi izloženo je više od 350 predmeta, može se razgledati i slušati više od 3,5 sati multimedije filmova, glazbe, fotografija. Postav je posvećen svim Karlovčanima, braniteljima, njihovim obiteljima i civilima koji su branili i obranili svoj grad. On pak ostaje živo tkivo koje ćemo vremenom dopunjavati i mijenjati, s ciljem da postane središnje mjesto komemoracije, promocije vrijednosti i daljnjeg istraživanja naše nedavne povijesti.

Neka ovaj naš zajednički projekt ima dug vijek na ponos nama, našem gradu i pokoljenjima koja dolaze.

Hrvojka Božić