Posjet učenika osmih razreda Karlovcu
OBJAVA: 15/12/2021

Posjet učenika osmih razreda Karlovcu

U sklopu obrazovanja učenika o Domovinskom ratu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pokrenuo je prije tri godine pilot-projekt „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu”. Svake godine više od 4000 učenika i pratitelja posjete karlovačke znamenitosti, s posebnim naglaskom na lokaciju Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Suradnja Gradskog muzeja Karlovac i Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar traje nekoliko godina, a Muzej Domovinskog rata početna je točka programa razgledavanja grada Karlovca i njegovih kulturnih točaka.

Cilj je projekta proširiti znanje učenika o Domovinskom ratu učenjem o važnosti pojedinih područja za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U razdoblju od ožujka do svibnja Karlovac svake godine posjećuju učenici iz pet županija: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske.

Jednodnevnu terensku nastavu započinju u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj uvodnim predavanjem „Karlovac u Domovinskom ratu 1991. – 1995.” i razgledavanjem stalne izložbe uz stručnu pratnju kustosa i kustosa pedagoga. Učenici se tijekom posjeta  upoznavaju sa zbivanjima na karlovačkom bojištu te životima branitelja i civila koji su na različite načine dali svoj doprinos u obrani Karlovca i stvaranju RH.

Po završetku razgledavanja Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj učenici posjećuju Aleju branitelja u kojoj slušaju svjedočanstva branitelja grada Karlovca, zatim razgledavaju stalni postav Gradskog muzeja Karlovac, Stari grad Dubovac te Karlovački slatkovodni akvarij – Aquatiku.

Veliki broj mladih iz istočne Hrvatske kroz ovaj projekt upoznaje znamenitosti Karlovca te stječe uvid u Domovinski rat kao povijesno razdoblje, ali i Domovinski rat u kontekstu današnjeg vremena te njegovo značenje za stanovnike Republike Hrvatske danas.

Fotogalerija

Posjet učenika osmih razreda Karlovcu 1
Posjet učenika osmih razreda Karlovcu 2
Posjet učenika osmih razreda Karlovcu 3
Posjet učenika osmih razreda Karlovcu 4
Posjet učenika osmih razreda Karlovcu 5
Posjet učenika osmih razreda Karlovcu 6