Kako istražujemo povijest kuća? - arhivska radionica
OBJAVA: 10/05/2024

Kako istražujemo povijest kuća? - arhivska radionica

Vrijeme: petak, 10. svibnja 2024., 09.00 sati

Mjesto: Državni arhiv u Karlovcu, Ljudevita Šestića 5

Voditelji: Lana Bede (MGK), Silvija Štakorec, Voditeljica odjela za sređivanje i obradu arhivskog gradiva (DAKA), Antonio Bosio (DAKA), Marija Jagunić (DAKA), Renato Knezac (DAKA)

Želite li saznati kako istraživati povijest građevina na primarnim izvorima koji se čuvaju u arhivu, pridružite nam se na radionici namijenjenoj učenicima 8. razreda, srednjoškolcima, studentima i svim poklonicima cjeloživotnog učenja.

Prvi dio radionice uključuje obilazak zgrade Državnog arhiva u Karlovcu, upoznavanje s odjelom za sređivanje građe, čuvaonicom i restauratorskom radionicom. Drugi dio radionice održava se u Čitaonici Arhiva, a vezan je uz pretraživanje arhivskog gradiva pomoću obavijesnih pomagala i neposredan rad sudionika radionice s odabranim vrstama povijesnih dokumenata (građevinski nacrti, spisi Gradskog magistrata, matične knjige, arhivske fotografije i razglednice) koji nam mogu pružiti podatke o povijesnim kućama, njihovim naručiteljima, projektantima ili izvođačima, urbanističkim situacijama i drugim okolnostima. Moći će se vidjeti izvorni ručno crtani i akvarelirani nacrti Josipa Stillera, glavnog fortifikacijskog graditelja u Karlovcu u drugoj polovici 18. st., za baroknu pravoslavnu crkvu Sv. Nikole na središnjem trgu i zgradu mitnice na uglu Riječke i Senjske ulice.

Trajanje 60-90 min.

Potrebna je prethodna najava dolaska muzejskoj pedagoginji Lani Bede na mail lana.bede@mgk.hr, 047/412-381 (23) ili 091 1600521. Moguće je dogovoriti dodatni termin tijekom svibnja i početkom lipnja, ali isključivo u radnom vremenu Čitaonice Arhiva od 08.00 do 13.00 sati.

***

Radionica je dio Ciklusa edukativnih događanja „Kad narastem želim biti znanstvenica – hommage Anđeli Horvat, Đurđici Cvitanović i Ivani Vrbanić-Fadejev“ koje Muzeji grada Karlovca organiziraju u suradnji s Gradskom knjižnicom i Državnim arhivom u Karlovcu povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, na temu „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ i 29. EMA-e „Muzeji i STAEM?!“ u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva.

Fotogalerija

Josip Stiller, nacrt zgrada mitnice na uglu Riječke i Senjske ulice, detalj. 
Izvor: DAKA-ZGDKA
Josip Stiller, nacrt zgrada mitnice na uglu Riječke i Senjske ulice, detalj.
Izvor: DAKA-ZGDKA
Josip Stiller, nacrt crkve Sv. Nikole, dio pročelja i tlocrta.
Izvor: DAKA-ZGDKA